nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Egy éves gépkocsi használat a nyeremény!

Nem mindegy, hogy egyéves a kocsi, amit használunk, vagy egy évig használhatjuk.

nyest.hu | 2015. április 28.
|  

Ha részt veszünk egy nyereményjátékban, nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, mit is nyerhetünk. Olvasónk egy olyan hirdetésre bukkant, amelyből számára nem vált világossá, hogy hirdetményen szereplő nyereményjátékban mivel is lehet majd gazdagabb, hogyha nyer. Ezt írta nekünk:

Üdvözlöm! Bár nem helyesírási hiba szerepel az általam küldött képen, számomra mégsem derül ki pontosan, hogy vajon egy 1 éves autót adnak, vagy egy (xy márkájú) autót lehet használni egy teljes éven át? Válaszát köszönöm!

Egy éves gépkocsi használat a nyeremény!
Forrás: nyest.hu

Tény, hogy a hirdetés kérdéses mondata több sebből is vérzik (és ezeknek a sebeknek egy része legalábbis helyesírási), számunkra mégis világos, mi a nyeremény. Nem a nyelvi megformálás pontossága teszi világossá, hanem a közölt, ambivalens mondat értelmezése, amit a világról alkotott elképzeléseinkkel kiegészítünk. (Még jó, hogy így működünk, különben elég nehéz lenne a nyelvvel elboldogulni!) Szerintünk a nyeremény az, hogy egy éven át lehet használni egy Suzukit. Az autót nem nyerjük meg, csupán egy évre megkapjuk a használatának a jogát. A felirat pedig – bár összességében elég szerencsétlen – a helyesírási hibák javításával részben pontosítható. Lássuk tehát, hol van a helyesírási kutya elásva!

Először is: az egyéves egybeírandó (ezt mi egy életre megtanultuk!) – olvasónk javította is levelében, amikor elkerülte a használatát, és inkább kiírta számmal: 1 éves. Másodszor: nem mindegy, hogyan tagoljuk ezt a furcsa birtokos szerkezetet. Minden bizonnyal itt a mozgószabályt kéne alkalmaznunk, de egy kicsit más esetben, mint amiről a szabályzat beszél. A Suzuki gépkocsi szerkezet különírandó (az AkH. 194. pontja szerint), és ehhez kapcsolódik a használat szó jelöletlen birtokos szerkezetben, amikor is összetételt alkotnak. A mozgószabály kiterjesztése szerint tehát: Suzukigépkocsi-használat lenne, ami nagyon szokatlanul fest (ez persze nem érv az ellen, hogy a norma szerint így legyen helyes); az egész szerkezet pedig így: egyéves Suzukigépkocsi-használat.

Mi azonban ehelyett inkább mondatot fogalmaznánk át, hiszen a magyarban nem mindig lehet mindent egyetlen szóba sűríteni. A mondat egyszerűbb is lenne, és a helyesírási nehézségeket is könnyebb lenne elkerülni: A nyertes egy éven át használhat egy Suzuki márkájú gépkocsit / Suzukit.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Sultanus Constantinus 2015. április 28. 13:21

@Fejes László (nyest.hu): A személyeskedést nem tűröm el, ezért a veled való vitát befejeztem.

4 Fejes László (nyest.hu) 2015. április 28. 13:13

@Sultanus Constantinus: „az AkH. az ilyen esetet nem szabályozza” Érdekes, egy fordulóval korábban még úgy vélted, hogy „az egybeírási szabály nem érvényes abban az esetben, ha az összetétel egyik tagja tulajdonnév”. De akkor ezek szerint a szabályzat sehol nem mondja ki, hogy az egybeírási szabály ilyenkor nem érvényes, de 139 b) egyértelműen erről beszél.

„nem jó, mert nagybetűs tulajdonnevet semmilyen esetben nem írunk egybe egy köznévvel” Ezt ugyan hol mondja ki a szabályzat? Esetleg arra hivatkozhatnál, hogy ez a szabályzat szellemiségéből következik, de abból az is levezethető, hogy két kötőjelet sem írunk egy szóba, hiszen egyetlen egy példát sem hoz, nemhogy nem írja elő.

„csak ezt a program ugye nem tudhatja, hogy meddig tart a tulajdonnév egy karaktersorozatban” Na ne röhögtess. A program pontosan tudja, hol érnek véget a karaktersorozatok, hiszen így adod meg őket. És azt is feltételezhetjük, hogy a Suzukiról tudja, hogy tulajdonnév.

„Mindebből következik, hogy a helyes megoldás a Suzuki-gépkocsi-használat lesz.” Kiváló politikus lennél, érvelésben ugyanis nincs bőr a képeden. Először előállsz a helyesiras.mta.hu – vélelmezett – tekintélyével, majd kijelented, hogy az a helyes megoldás, amit nem is javasol.

„Az első kötőjel a tulajdonnév+köznév összetétel miatt szükséges” Csakhogy ilyen összetételről szó sincs. Sőt, a 139 a) még ilyen esetben is a kötőjel törlését írja elő, ha ilyen összetételhez újabb tag járul.

Tanulság: nem ismered a szabályzatot, ezért van túl jó véleményed róla.

Egyetlen mentségére azt hoznám fel, hogy szerintem ilyen szerkezetek azért nincsenek benne, mert a magyarban eleve nincs ilyen szerkezet. Semmilyen hangsúlymintával.

3 Sultanus Constantinus 2015. április 28. 12:21

@Fejes László (nyest.hu): Azért nem idéztem, mert az AkH. az ilyen esetet nem szabályozza. A javaslatom a többi eset kizárásából következik. A helyesiras.mta.hu az alábbi három lehetőséget javasolja:

1. Suzuki gépkocsihasználat -- nem jó, mert nem a gépkocsihasználat jelzője a Suzuki.

2. Suzuki-gékocsihasználat -- nem jó, mert a jelöletlen birtokos összetétel határa nem a "Suzuki" és a "gépkocsihasználat", hanem a [Suzuki gépkocsi]+[használat].

3. Suzukigépkocsi-használat -- nem jó, mert nagybetűs tulajdonnevet semmilyen esetben nem írunk egybe egy köznévvel (csak ezt a program ugye nem tudhatja, hogy meddig tart a tulajdonnév egy karaktersorozatban).

Mindebből következik, hogy a helyes megoldás a Suzuki-gépkocsi-használat lesz. Az első kötőjel a tulajdonnév+köznév összetétel miatt szükséges, második pedig azért, mert a [használat] a [Suzuki gépkocsi] kifejezéshez tartozik.

2 Fejes László (nyest.hu) 2015. április 28. 10:18

@Sultanus Constantinus: Szerintem, szerintem... Ha nem értesz egyet, idézd a szabályzat azon pontját, ami ellentmond a leírtaknak.

1 Sultanus Constantinus 2015. április 28. 09:55

Szerintem az egybeírási szabály nem érvényes abban az esetben, ha az összetétel egyik tagja tulajdonnév. Az én javaslatom "Egyéves Suzuki-gépkocsi-használat" (pl. az Oscar-díj-átadó mintájára).

Információ
X