nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia
Kevesebb anyanyelv-óra a kisebbségeknek

Közel száz szlovákiai magyar kisiskola kerülhet veszélybe, ami a 261 magyar oktatási intézmény több mint harmada.

MTI | 2015. május 10.
|  

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) kezdeményezése alapján hétfőn Pozsonyban széleskörű szakmai egyeztetést tartott a helyi magyar közösség civil és politikai érdekképviselete a szlovákiai magyar oktatási intézmények legégetőbb problémáiról. Az oktatásügyi kerekasztalon az MKP és a Most–Híd szlovák-magyar párt oktatásügyi szakpolitikusai, valamint a Csemadoknak, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ), a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének, illetve a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának és a Comenius Pedagógiai Intézetnek a képviselői vettek részt. A találkozó apropóját a szlovák oktatásügyi tárca három, komoly szakmai kritikákat kiváltó szabálymódosítása adta, illetve az, hogy a résztvevők ezzel összefüggésben egy úgynevezett nemzetiségi oktatási minimum elfogadásáról szerettek volna megállapodni.

Az egyeztetés központi témáját adó szabályozások közül kettő a közoktatási törvény még 2013-ban elfogadott – és már akkor tiltakozások sorát kiváltó – módosításának része. A tervek szerint idén szeptembertől hatályba lépő újításban annak érintettjei több kivetnivalót találnak.

Leginkább azt nehezményezik, hogy a törvény kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezet be, s ezzel veszélybe sodorja a vidéki kis létszámú iskolákat. Valamint azt is, hogy a jogszabály az iskolaigazgatók kinevezésének jogkörét elveszi – a pedagógusokból, szülőkből és önkormányzati képviselőkből álló – iskolatanácstól, s azt az iskolafenntartó önkormányzatok vezetőire, a települések polgármestereire ruházza át. A módosítás kritikusai szerint annak első része közel száz szlovákiai magyar kisiskolát sodorhat veszélybe, ami a 261 magyar oktatási intézmény több mint harmada. Ugyanakkor úgy tartják, hogy a jogkörátruházás által megszűnhet az oktatásügyi intézmények függetlensége, amelyet az aktuális igazgatóválasztási módszerrel egyetemben a szakma a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb vívmányának tart.

A hétfői egyeztetésen összegyűlt oktatásügyi szakértők nem értenek egyet azzal a miniszteri hatáskörbe tartozó – idén tavasszal jóváhagyott – rendelkezéssel sem, amely a kerettantervben az általános iskolák alsó tagozatain az eddiginél óraszámnál jelentősen kevesebbet irányoz elő az anyanyelv oktatására. Ez a tervek szerint ugyancsak szeptembertől hatályos intézkedés, amely a szlovák intézményekben alkalmazott előírásnál alacsonyabb normákat vezet be az anyanyelv oktatására a nemzetiségi nyelvű iskolákban, az oktatásügyi kerekasztal résztvevőinek meglátása szerint veszélybe sodorhatja az anyanyelv oktatásának meglévő színvonalát.

„A törvény nagyon sok sebből vérzik” – mondta az egyeztetést követő sajtótájékoztatón a szóban forgó szabályozásokról A. Szabó László, az MKP oktatásügyi alelnöke, a találkozó kezdeményezője. Rámutatott: a szakmai kerekasztal résztvevői mindannyian egyetértettek abban, hogy a vita tárgyát képező szabályozások hatályát első lépésként későbbre kell tolni, majd azokat a következményeik tükrében történő újragondolást követően meg kell változtatni. Ezzel kapcsolatban bejelentette: a találkozón megegyeztek abban, hogy az igényelt változtatások érdekében a törvényhozás, illetve a szaktárca szintjén is lépéseket kezdeményeznek, ez utóbbival kapcsolatban hozzáfűzte: ügyükben az SZMPSZ már a közeljövőben találkozót indítványoz az oktatásügyi miniszterrel.

„Elsősorban a létszámokkal kapcsolatos törvény felfüggesztését javasoljuk majd, illetve az állami kerettantervben a magyar iskolákat érintő diszkrimináció megszüntetését, ezek elfogadhatatlanok a helyi magyarság számára” – mondta az MTI-nek Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke.

A találkozón a résztvevőknek az eredeti tervek szerint el kellett volna fogadniuk egy, a szlovákiai magyar oktatásügy sarkponti célkitűzéseit megfogalmazó dokumentumot, az úgynevezett nemzetiségi oktatási minimumot is. Ennek aláírására végül nem került sor, mivel a Most–Híd szakpolitikusa, Érsek Árpád türelmi időt kért a dokumentum áttanulmányozására és arra, hogy azt összevessék saját oktatásügyi programjukkal. A dokumentumban foglaltakat az oktatási kerekasztal azt követően hozza nyilvánosságra, hogy azt minden résztvevője aláírta. A hétfői szakmai találkozó folytatására tettek ígéretet annak résztvevői, erre előreláthatóan már a jövő héten sor kerül.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X