nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákiában tüntetnek a kisiskolákért

A szlovákiai kisiskolák megmentéséért és a közoktatási törvény átfogó módosítását célzó javaslat ellen tüntetnek a pozsonyi parlament előtt a jövő héten szerdán a szlovákiai magyarság politikai és civil érdekképviseletei.

MTI | 2013. november 30.
|  

A tiltakozásnak az az oka, hogy az oktatásügyi tárca nem fogadta el a felvidéki magyarok érdekképviseleti szervezetei által közösen előkészített, a törvényt érintő módosító indítványokat. A törvénytervezet, amelyről a tüntetés napján dönthet a pozsonyi törvényhozás, az alacsony létszámú vidéki általános iskolák jelentős részének, köztük mintegy negyven magyar oktatási nyelvű intézménynek a megszüntetéséhez vezethet.

A szaktárca által készített jogszabályban leginkább azt kifogásolják a bírálók, hogy az a kisiskolák fenntartását ellehetetlenítő minimális osztálylétszámokat vezet be, valamint az eddig alkalmazott fejpénzalapú finanszírozást osztályalapú finanszírozásra módosítja.

A törvénymódosítással kapcsolatban – a szaktárca illetékeseivel folytatott eredménytelen tárgyalásokat követően – októberben a felvidéki magyarság érdekképviseleti szervezetei a jogszabály visszavonását javasolták. Miután ez nem járt sikerrel, módosításcsomagot nyújtottak be a parlament által első olvasatban már jóváhagyott törvényhez, ám ezt a kezdeményezésüket is figyelmen kívül hagyták.

Érsek Árpád, a Most-Híd parlamenti képviselője és szakpolitikusa az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: ellenzéki képviselők nevében újabb tárgyalást javasol majd Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszternek. Hozzátette: ha ezen kérésüknek nem tesz eleget a tárcavezető, akkor a jövő héten a törvény második olvasatos vitája során ismét előterjesztik módosító javaslataikat akkor is, ha a parlamenti erőviszonyokat tekintve azok elfogadásának nem sok esélye van.

Szigeti László, a Magyar Közösség Pártjának szakpolitikusa súlyosan diszkriminatívnak nevezte a jogszabályt. Rámutatott: annak rendelkezései közel 300 iskola megszűnéséhez vezetnek majd, és ezek közül mintegy negyven a magyar oktatási nyelvű intézmény. Hozzátette: amennyiben a törvényt jóváhagyják, az alkotmánybírósághoz fordulnak.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet az MTI-nek eljutatott állásfoglalásában kiemelte: a tüntetéssel a szervezőknek az is a szándékuk, hogy a közösség számára fontos és szimbolikus ügyek a korábbinál hangsúlyosabban és látványosabban kerüljenek be a köztudatba. „A rendezvény egyben alapot szolgáltat ahhoz, hogy a hasonló, a nemzeti kisebbségeket érintő kérdésekről érdemi szakmai egyeztetés legyen a jövőben, és a megegyezés határozza meg a további döntéseket” – olvasható a szervezet közleményében.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Csemadok, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd szlovák-magyar párt, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által szervezett tiltakozó megmozdulásra december negyedikén, délután három órától kerül sor a pozsonyi parlament épülete előtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X