nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ELTE-n is elérhető a világ egyik legnagyobb videóarchívuma

Második hazai hozzáférési pontját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nyitja a USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma. A gyűjteményben jelenleg közel 52 ezer videó látható, amelyek holokauszt-túlélők és szemtanúk, valamint a ruandai népirtás túlélőinek és szemtanúinak vallomásait rögzítik.

nyest.hu | 2013. szeptember 2.
|  

Az Archívum összesen 1200000 nevet, 700000 képet, 60000 kulcsszót és 105000 órányi rögzített vallomást tartalmaz. Így a gyűjtemény egyike a világ legnagyobb digitális videóarchívumainak. 1100 vallomás világszerte elérhető, teljes hozzáféréssel eddig a világ tizenkét országának negyvennégy intézete rendelkezett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a negyvenötödik. Magyarországon az első hozzáférési pontot a CEU könyvtárában nyitották 2009-ben: az archívumot rendszeresen látogatták az ELTE hallgatói és oktatói is. Az anyagok a George W. Schaeffer Foundation jóvoltából 2013 őszétől érhetőek el az ELTE-n.

Az Intézet magyarországi oktatási tevékenységének középpontjában a tananyagfejlesztés és a tanárképzés áll: A bőrönd és A baba című, középiskolásoknak és általános iskolásoknak szóló oktatási anyagaikat például Gonda Zita, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola vezetőtanára a Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusával, Molnár Józseffel közösen készítette. Tanárképző programjaikon az elmúlt években több száz pedagógus ismerkedhetett meg a videóinterjúkkal való tanítás módszertanával.

Az Intézet célja, hogy a videóinterjúiból készült oktatási anyagok használatával küzdjön az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus ellen, illetve csökkentse az általuk okozott szenvedést. 2013 tavaszától az Intézet a kambodzsai és az örmény népirtáshoz kapcsolódó anyagokat is gyűjti.

Steven Spielberg 1994-ben alapította a Soá Túlélői Vizuális Történelmi Alapítványt (Survivors of the Shoah Visual History Foundation). Az Alapítvány 2006 óta működik a Dél-Kaliforniai Egyetemen (University of Southern California) USC Soá Alapítvány a Vizuális Történelemért és Oktatásért (USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education) néven.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X