nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közösségi fotóarchívum készül az ELTE-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Fortepan archív fotógyűjteménnyel együttműködve egyedülálló kezdeményezést indít: 1900 és 1990 közötti fényképeket keresnek, amelyek az ország első egyetemének huszadik századi pillanatait örökítik meg.

nyest.hu | 2015. január 21.
|  

A 2010 ősze óta elérhető Fortepan fotógyűjteményben a látogatók ma több mint negyvenezer fénykép között böngészhetnek. A kivételes gyűjtemény az ELTE-ről elérhető anyagát szeretnék bővíteni és elérhetővé tenni mindazok számára, akik érdeklődnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek múltja iránt. Várják az egyetemi előadásokat, szemináriumokat, diplomaosztókat, kisebb és nagyobb eseményeket, a kulturális, tudományos- és sportélet érdekes mozzanatait, az egyetem és az ELTE-sek mindennapjait megörökítő fotókat.

Az Egyetem hallgatóinak felvonulása a Margit hídon 1956. október 23-án
Az Egyetem hallgatóinak felvonulása a Margit hídon 1956. október 23-án
(Forrás: Szögi László: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története képekben (2010))

A beérkezett papírképeket, diákat, albumokat és magángyűjteményeket az Egyetemi Könyvtárral együttműködve digitalizálják, valamint közzéteszik az Egyetemi Intézményi Digitális Tudástárban (EDIT) is. Az ELTE-n összegyűlt fotók közül a legérdekesebbek a Fortepan oldalát is gazdagítják, így az egyetemi közösség összefogásából létrejön Magyarország első, bárki számára elérhető, egyetemi fotóarchívuma.

Füvészkert
Füvészkert
(Forrás: Fortepan (26459))

Az Ön emlékei is fontosak!

Ha Önöknek van olyan anyaga, amelyet szívesen megosztanának az Egyetem közösségével és a szélesebb közvéleménnyel, jelezzék a fortepan@rt.elte.hu e-mail címen! A fotókat folyamatosan várják, a digitalizálást követően visszaadják a tulajdonosoknak. A programot a Rektori Titkárság PR és Kommunikációs Csoportja koordinálja.

A Fortepan oldal magánkezdeményezésére jött létre 2010 őszén. Az alapítókat a gyűjtemény bemutatásakor, megosztásakor az a cél vezette, hogy felhívják a figyelmet (a jórészt ismeretlen) amatőr fotósok hagyatékaira, amelyekből egy, a hivatalos fotókból nem ismert Magyarország rajzolódik ki. Az oldal alapelve az is, hogy a Fortepan fotói a forrás pontos megjelölésével ingyen közölhetőek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X