nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyszer volt egy honlap

Az egyszervolt.hu egy egész virtuális birodalom óvodás és kisiskolás korú gyerekek számára. Versek, mesék, filmek, dalok, játékok és némi tanulás is várja az érdeklődőket a réten, ahova a honlap elvezet minket. A nyest is tett egy virtuális kirándulást ezen a réten.

nyest.hu | 2012. szeptember 14.
|  

Az egyszervolt.hu címet beütve a böngészőnkbe kisvártatva egy tágas zöld rétre érkezik a látogató. A réten áll néhány fa, bal oldalt talán az égig érő paszuly leveleit láthatjuk, és ha be van kapcsolva a hangszórónk, madárcsicsergést és tücsökciripelést is hallhatunk. (Kár, hogy a „hang” feliratú virággal nem sikerült elnémítanunk...) A rét  nem néptelen, jó néhányan megtelepedtek itt: állatok, emberek és egy kisautó is itt parkol. Mindannyian linkek, amelyek más-más oldalakra vezetnek minket. A bal oldali paszuly levelei is mind-mind linkek. Lássuk, mit találunk, ha nyomukba eredünk!

A linkekre húzva az egeret, egy hang el is mondja, hogy a kis ikonra kattintva mit találhatunk. Így például a békakirályfira nyomva meséket fogunk találni: ezen az oldalon felolvasott meséket hallgathatunk, illetve diafilmekről is olvashatunk meséket. A menüben mesetípus szerint kereshetünk: népmese, állatmese, verses mese; de természetesen betűrendes mutató is van, illetve van egy kereső is az oldal tetején. A meséket értékelni is lehet, és minden meséről láthatjuk, melyiket mennyire kedvelte a közönség. A réten a kis tévé ikonjára kattintva a mesetévé oldalára érkezünk; itt videóról nézhetünk meséket.

A réten a virágot szagoló kisegérre kattintva verseket, mondókákat találunk. A verses oldal elrendezése nagyon hasonló a mesés oldaléhoz. Itt is felolvasást hallunk, de olvasni is lehet a szöveget. Ha a réten az egyik levélen ülő méhecskére kattintunk, ami a mozizzz! feliratot találjuk, szintén gyerekverseket hallgathatunk, ezúttal megfilmesítve.

A rét
A rét
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta )

Van még az oldalon számos hasznos lehetőség: nézhetünk animációkat, részt vehetünk kódkereső játékban, de játszhatunk mást is, és kézműves tippeket is kaphatunk a műhelyben. Fórumozhatunk és csetelhetünk, játszhatunk kvízt, keresgélhetünk a linkgyűjteményben.

A tényleg bőséges fejlesztő és játékos lehetőségek között néhány igen hasznos, és egyedülálló is van. A kisautóra kattintva a traff elnevezésű oldalra jutunk, ahol lehet saját autónk, és feltérképezhetjük vele a közlekedés szabályait, lehetséges veszélyeit. A bigyoo elnevezésű oldalon pedig az online térben való biztonságos közlekedést tanulhatjuk meg: a biztonságos internetezésről olvashatunk felnőttek és gyerekeknek is szóló hangvételben. Van még az olvasást népszerűsítő Olvasni jó! oldal, illetve a Mesélj minden nap!, a szülőknek és pedagógusoknak szóló Napocska és az Okos doboz.

Az Okos doboz alsó tagozatosoknak szóló interaktív tananyagokat tartalmaz hat műveltségterületen: algebra-geometria, olvasás-szövegértés, nyelvtan, vizuális kultúra, környezetismeret és ének-zene tárgyakból. Szerettük volna kipróbálni a szabadon felhasználható feladatokat, de sajnos egyik sem indult el... Minden esetre a kínálat valóban bőségesnek és használhatónak látszik. Az Okos doboz mobiltelefonos alkalmazás formájában is letölthető.

Az egész egyszervolt.hu egészen impozáns. Eleve nagyszerű, hogy egy helyen ennyi minden megtalálható, ami az óvodás-kisiskolás korosztályt érdekelheti, érintheti. Az már csak hab a tortán, hogy a megvalósítás is igen profi: a honlap olyan hasznos időtöltést kínál a gyerekeknek a neten, ami valóban felveheti a versenyt a számítógépes játékokkal. Ennyit arról, ahogyan egy felnőtt látja. De nagyon kíváncsiak lennénk arra is, hogy a gyerekek mennyire szeretik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
11 lcsaszar 2015. március 5. 16:03

6 éves kisfiam rendszeresen kéri, hogy hadd Traff-ozzon. Néha rátéved az Egyszervolt más témáira is. Angry Bird-özni is szokott. Egyelőre még nem kellett eltiltanom az erőszakosabb játékoktól. Sajnos a TV-ben is lát elég nem neki való dolgot, sajnos még a magyar TV-ben "esti mese" címen is.

10 El Vaquero 2012. szeptember 14. 17:47

Arról nem is beszélve, hogy nem a GTA a legkárosabb a fejlődésükre. Ahogy mennek az általánosba, onnantól elég durva dolgokat is hallhatnak az osztálytársaktól bulizásról, pornó és horrorfilmekről, pláne, ha bizonyos elemek kölkei is az osztályba járnak. Utána fog meglátszani, hogy a játékok a valósághoz képest milyen ártatlanok.

9 Sigmoid 2012. szeptember 14. 16:00

@viktor: Na igen, kifejezetten a 8 éves gyereknek megvenni a 18+-os játékot, az egészen más kategória... Ha az apuka maga a GTA előtt tölti a fél szabadidejét, és úgy kattan rá a gyerek, az se jó, de talán kevésbé kelt beteges benyomást. :)

A gyereknek dolgokat megtiltani csak okosan, ügyesen érdemes. Én nem voltam különösebben rövid pórázon fogva, de pl. nem nézhettem meg a Batmant 7 évesen mikor ment a tévében.

Jellemzően szerintem bőven elég, ha nem vesz meg minden játékot, mozijegyet, DVD-t amit a gyerek "akar".

8 viktor 2012. szeptember 14. 14:58

Akiről beszélek, még hisz a Jézuskában és húsvétkor minden fűben megtalált tojásnak úgy örül, mint amikor mi találunk egy ezrest az utcán. Próbáld meg neki elmagyarázni, hogy a játékot nem a valóságról mintázták.

GI Joem nekem is volt, harcoltunk is vele sokat a barátokkal. Van az unokaöcsinek is, de ő nem harcol vele. Ő leül a gép elé, "beszáll a kocsiba", és az okozza neki az örömöt, hogy hogyan ütötte el a másikat, és hogy lőtte fejbe a puskával és esett az össze. Ne mondjátok már, hogy az a normális, hogy a szülő megveszi a gyereknek a 18+ játékot, mert ő kifejezetten azt kérte. Egy gyerek nem fogja letorrentezni a játékot, ha nem kapja meg, maximum átmegy a barátjához és együtt játszanak vele, de akkor már legalább az együttön van a hangsúly és nem az öldöklésen.

Az FPS játékok pedig nem azért 18+-osok, mert a törvény előírja, hanem mert bizonyítottan káros, még a felnőttekre is.

Ez igenis a szülő felelőssége. Az óvodai szocializáció egy dolog, de emögé bújni és a felelősséget áthárítani nem bölcs dolog. Mint ahogy azt sem tartom helyesnek, ha nem tiltunk dolgokat a gyereknek. De ezek ismét csak egy másik topic témái.

7 Sigmoid 2012. szeptember 14. 14:10

@viktor: Az egyszer egészen biztos, hogy nem ültetném le a 6 éves gyerekemet a GTA elé, és nem hagynám azt sem hogy a késő esti akciófilmeket nézze.

Viszont az ember hajlamos elfelejteni azt a nem kicsit fontos tényt, hogy a gyereknek saját feje van, és nem a szülő az egyetlen kulturális input onnantól, hogy a kölyök bekerül az óvodába.

Szóval nem biztos hogy a szülő hibája, hogy a gyerekek olyan játékokkal játszanak ami "nem való".

Én emlékszem hogy nyolc évesen a Tini Nindzsa Teknőcökre, Transformersre, GI Joe-ra, Pókemberre meg hasonlókra pörögtem, és az ilyen vidám virágszagolgatós egeres dolog nekem is totálisan "rangon aluli" lett volna.

6 maxval 2012. szeptember 14. 13:17

@El Vaquero:

Teljesen igazad van. Tiltani a gyerektől dolgokat csábító tiltott gyümölccsé tesz butaságokat. Csak nagyon indokolt esetben kell tiltani valamit.

5 El Vaquero 2012. szeptember 14. 12:42

Ez szerintem is inkább 4-6 éves korosztálynak való, bár azóta máshogy fejlődnek a mai gyerekek, lehet már csak 4. Nem vagyok szülő, de nem sok kivetnivalót látok a GTA-ban, NFS-ben és FPS játékokban. Ha a szülő elmagyarázza a gyereknek, hogy a játékok kitalációk, nem valóságosak, akkor nem hat negatívan a gyerekre. Ha meg a gyerek negatívan fejlődik, az nem a játékoknak tudhatók be, hanem a nevelési hiányosságoknak: tipikusan nem foglalkoznak a gyerekkel, kivágják az udvarra, utcára, tévé, számítógép elő, a gyerek sokat unatkozik, nem tudja magát lekötni sem fizikailag, sem szellemileg, azért rendetlenkedik kínjában és attól lesz égetni való.

4 viktor 2012. szeptember 14. 11:35

@Sigmoid: Én is szülő vagyok, de szeretném majd megóvni a gyermekemet attól, amit látok a sógorom családjában, és az ő ismerősi körében. Ez nem ítélet, ez a valóság, aminek sehol nem tudok hangot adni, mivel nem szólhatok bele senki más nevelésébe. Ezért van talán, hogy itt kifakadtam, tudom, hogy offtopic, mea culpa emiatt. A gond viszont attól, mert nem látjuk, sajnos létezik, ugyanis a gyerek (sógoré) hat évesen is már GTA-zott, a neki szóló oktató CD nem érdekelte. Szóval lehet, hogy te meg én nem ilyen szülők vagyunk, akinek nem inge, ne is próbálja felvenni, de sokaknak el kellene gondolkodniuk a jelenségen. Na de majd egyszer megírom valami más fórumban :)

--ON--

Az oldalt régóta ismerem és nagyon tetszik és mint újdonsült apuka használni is fogom, három év múlva megírom a gyerek véleményét :)

3 Sigmoid 2012. szeptember 14. 11:25

@viktor: A "mai szülő" az frankón te vagy (vagy leszel). Én nem mondanék ítéletet úgy hogy még nincs gyerekem.

Nyolc évesen nekem is dedós lett volna ez. Így ránézésre a négy-hat éves korosztálynak fekhet igazán.

2 Molnár Cecília 2012. szeptember 14. 11:24

Igyekszünk majd feltérképezni, hogy a gyerekek mit gondolnak róla, hogy tetszik nekik.

1 viktor 2012. szeptember 14. 10:52

Sajnos az unokaöcsi és unokahugi nem ismeri ezt az oldalt, mert a (vidéki kis) városban ez nem menő. A nyolc évesek GTA-ért, NFS-ért, és más, sok esetben 18+ játékokért sírnak, az egyszervolt.hu nekik úgy túl dedós, hogy igazából sosem használták. És ez nem a gyerek hibája, hanem a szülő felelőssége. Nagyon sokszor hallom, hogy "De az összes osztálytársa ezzel játszik" - ugyanúgy, ahogy mobiltelefonál és Facebookozik. Az igazi célcsoport biztosan vevő lenne rá, ha a mai szülők is úgy gondolkodnának, ahogy anno a mi szüleink tették.

Nyugtassatok meg, van olyan, aki ez elé ülteti a gyereket és nem a zombiölős-trancsírozós játék elé.

Információ
X