nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Készülj az érettségire a YouTube-bal!

Érettségire felkészítő videósorozattal állt elő a Nemzedékek Tudása Akadémia. Kiváló tanárok tartanak 15-20 perces miniórákat érettségi témakörökből. Nem csak diákoknak lehet érdekes!

nyest.hu | 2014. április 8.
|  

Nemrégiben ajánlottuk olvasóink figyelmébe a Videótanár oldalt, amelyen rövid videók formájában nézhető meg és sajátítható el az általános és a középiskolás tananyag. Most a Nemzedékek Tudása Akadémia az érettségire fölkészítő videósorozatot indított három fő tantárgyból: irodalomból, matematikából és történelemből. A videók a kiadó oldaláról is, és a YouTube-ról is elérhetőek; az érettségi videóknak saját Facebook-oldaluk is van – az érdeklődők itt értesülhetnek a legfrissebb videókról.

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó érettségi videós oldalán azt olvashatjuk, hogy tantárgyanként 10-12 videót terveznek. Az egyenként körülbelül 15-20 perces videók összefoglalják egy-egy érettségi témakörrel kapcsolatosan a tudnivalókat. Irodalomból és matematikából eddig öt-öt, történelemből pedig hat videót nézhetünk meg. A videókat három budapesti iskola – az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium – nagy tapasztalattal rendelkező tanárai állították össze.

Minden videó végén megtalálható az elhangzott előadás rövid vázlata is, találunk az előadáshoz kapcsolódó anyagokat, letölthető az előadásban használt prezentáció is. Készülés közben az egyes vázlatpontokra kattintva visszamehetünk ahhoz a részhez, amit szeretnénk még egyszer átismételni. A kiadó az oldalon további segítségként folyamatosan tesz közzé letölthető próbaérettségi feladatsorokat, és egyéb hasznos, a készülést segítő anyagokat.

Készülj az érettségire a YouTube-bal!
Forrás: Wikimedia Commons / Emilia Bayer / CC BY-SA 3.0

Az irodalom tantárgyhoz kapcsolódó anyagokat Arató László, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezetőtanára, a Magyartanárok Egyesületének elnöke készítette. Eddig megtalálható Balassi Bálint Egy katonaénekének, Kölcsey Himnuszának, Vörösmarty Vén cigányának, Csokonai A Tihanyi Ekhóhoz című versének elemzése, valamit Petőfi ars poeticáinak összefoglalása.

A videók az egyes költőkkel, életműveikkel és verseikkel kapcsolatosan igen gazdag anyagot kínálnak. Ezen kívül pedig arra is nagyon jó mintául szolgálnak, hogy milyen szempontokat és milyen módszereket érdemes figyelembe venni egy-egy irodalmi mű megközelítésében. Tehát mindazok, akik bizonytalannak érzik magukat az önálló verselemzés terén, szintén sokat tanulhatnak Arató tanár úrtól.

Forrás, további információk

Érettségi videók a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó oldalán

Az érettségi videók Facebook-oldala

Az érettségi videók YouTube-csatornája

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X