nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átalakítják a tanárképzést

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nyilvánosságra hozta a tanárképzés átalakításáról szóló kormányrendelet tervezetét. A dokumentum szerint hangsúlyosabb szerepet kaphat a szakmai gyakorlat és a kormány visszahozná a rendszerbe az osztatlan képzést – írja a Magyar Nemzet.

Edupress | 2012. szeptember 11.
|  

Felmenő rendszerben szétválasztanák az általános és a középiskolai tanárok képzését 2013 őszétől – olvasható a lapban. A Magyar Nemzet cikke szerint hangsúlyosabb szerepet adnának a szakmai gyakorlatnak és visszahoznák a rendszerbe az osztatlan képzést.

Az előterjesztést szeptember 12-ig lehet véleményezni – írta a lap, hozzátéve, hogy a dokumentum szerint a tanárképzés megújításánál kiemelt szempont a köznevelési igények erőteljesebb figyelembe vétele, a munkaerő-piaci követelményeknek való megfelelés és a tanár nemzetstratégiai szerepének elismerése, megerősítése.

Az általános iskolai tanári szak négyéves lenne egy év gyakorlattal, az itt végzettek pedig csak nyolcadik osztályig taníthatnának, valamint a szakiskolák 9-10. évfolyamán. A középiskolai tanári szakon diplomázók öt évet töltenének az egyetemen, majd ugyancsak egy év gyakorlattal zárhatnák le tanulmányaikat – derült ki a cikkből. 

A tervezet szerint a nagy közismereti tárgyak – a magyar, vagy a matematika – tanárait csak osztatlan formában képeznék majd. Emellett átalakul a szakok jegyzéke is, míg eddig 73 közismereti szakot tartalmazott, a jövőben már csak 44 lesz.

Hoffmann Rózsa szerint a kétszakos tanárok elhelyezkedési esélyei sokkal jobbak, mint az egyszakosokéi. Hangsúlyozta, hogy a kis iskolákban jellemzően a több szakterületen is otthonosan mozgó pedagógusokra van szükség – írja a Magyar Nemzet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X