nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dux: Sokan külföldön tanulnak tovább

Az uniós országokban tanulók növekvő létszáma miatt jelentkeznek itthon kevesebben a felsőoktatásba – mondta el Dux László tanszékvezető egyetemi tanár, korábbi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Tudósklubjában tartott előadását követően a Szegedi Városi Tévének.

Edupress | 2012. május 30.
|  

„Sokaknak nem azzal van problémája, ami benne van az új felsőoktatási törvényben, hanem azzal, ami nincs” – mondta előadásában Dux László, volt felsőoktatási államtitkár, majd hozzátette, a korábbihoz képest egy jelentősen lerövidített és leegyszerűsített kerettörvényről van szó, amely azonban szélesebb lehetőséget biztosít a módosításra.

Dux szerint az uniós tagságból adódóan egyre több diák választja a külföldi tanulmányokat, ezért lehet az is, hogy harmincezerrel kevesebben jelentkeztek idén a felsőoktatásba. Ezzel kapcsolatban korábban Réthelyi Miklós úgy nyilatkozott, a keretszámok csökkentésének köszönhető a visszaesés.

„Tudomásul kell vennünk a demográfiai mutatókat: ha a létszám közelít az elmúlt évek statisztikáihoz, az már jó eredmény a csökkenő születési szám mellett” – jelentette ki a SZTE professzora. A mobilitás azonban oda-vissza érvényesülhet: ahogy Dux László elmondta, nem titkolt szándék, a külföldi hallgatók számára vonzóvá tenni a magyar felsőoktatást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2012. május 31. 12:41

Évi harmincezer, nyelveket jól beszélő fiatalt elveszteni elég nagy probléma. Nem kellett volna brutálisan megemelni a tandíjat, és a hűségszerződést sem a munkáról kellene megkötni.

Információ
X