nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyílt levél Hoffmann Rózsának

Nyílt levélben fordultak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárhoz. A diákok azt írták: bár többször felmerült, majd mindig megcáfolták a Corvinus megszüntetését, feldarabolását, még sincsenek tisztában azzal, hogy mi történik valójában.

MTI | 2012. május 18.
|  

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott levélben a hallgatók úgy fogalmaztak: sajnálattal látják, hogy hónapok óta bizonytalanság uralkodik körülöttük. Az egyetem polgárainak azonban joguk van ismerni, hogyan alakul a Corvinus sorsa, és ezt milyen szempontok alapján, kik és mikor döntik el.

Kiemelték: tisztában vannak vele, hogy a felsőoktatás megújításakor számos, sok esetben egymással is rivalizáló szempontot kell figyelembe venni, ám hiszik, hogy ilyen mérvű átalakításkor a legfontosabb szempontnak mégiscsak az egyetemi polgárok érdekének kellene lennie.

Bíznak benne, hogy a felsőoktatás jövőjét alakító döntéshozók ezt mindenkor tiszteletben tartják, hogy a magyar felsőoktatás ne csak átalakulhasson, hanem valóban meg is újulhasson – fogalmaztak a levélben. Kitértek arra is, hogy az egyetem nem csak a puszta számokban mérhető eredmények miatt védendő: a Corvinus számos olyan, lelkes diákok által alapított öntevékeny szervezetnek ad otthont, amelyek más egyetemeken nincsenek vagy csak elenyésző számban vannak jelen.

Vannak köztük olyanok, amelyek nemzetközi nyári egyetemeket és színvonalas szakmai programokat szerveznek, van, amelyik elismert szakmai gyakorlatokat, a társadalmi integrációt és a közösségi felelősségvállalást erősítő önkéntes munkát – sorolták, és kitértek a Corvinus szakkollégiumaira is. A szakkollégiumok védendő és értékes elemei a magyar felsőoktatási rendszernek, s örömmel tapasztalták, hogy az államtitkárság által benyújtott tervezetben is kiemelt szerepet kapott a kiválóságok támogatása - fejtették ki.

Az MTI birtokába került, március végi javaslat szerint tizenkét felsőoktatási képzési és kutatási fejlesztési pólust alakítanának ki. Eszerint a közép-magyarországi agrárpólushoz tartozna a Szent István Egyetem mezőgazdaság- és környezettudományi, gépészmérnöki, állatorvos-tudományi, gazdaság- és társadalomtudományi kara, a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszer-tudományi, kertészettudományi és tájépítészeti kara, a  pénzügyi-gazdasági felnőttképzésihez a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Szolnoki Főiskola. A közép-magyarországi műszaki-gazdasági kutatóegyetemi pólus része lenne a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi és társadalomtudományi kara és a Műegyetem.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség április végi küldöttgyűlésén azt mondta: azok a kósza hírek, amelyek a Budapesti Corvinus Egyetem vagy egy-egy vidéki főiskola bezárásáról szólnak, nem igazak. Azt kérték, a felsőoktatási intézmények tekintsék át a jelen körülmények között a lehetőségeiket, hol tudnak együttműködni, hol tudják a képzéseket szűkíteni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X