nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Twitter visszamenne Kínába?

A kínai kormány betiltotta a Twittert, a közösségi oldal ennek ellenére „kínai funkcióval” lepi meg felhasználóit. Vajon miért?

nyest.hu | 2011. szeptember 14.
|  

Kína 2009-ben több közösségi oldallal együtt a Twittert is betiltotta. Ennek ellenére, vagy talán éppen azért, hogy ezt a tiltást feloldják, a Twitter most újít: kínai nyelven is lehet ezentúl mikroblogolni.

Kínának egyébként van saját mikroblog szolgáltatása, a Sina Weibo, ami 140 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhet eddig. Az oldal egyaránt elérhető egyszerűsített és hagyományos kínai írással, valamint egy taivani verzió is létezik. Angol nyelven is lehet használni, habár ez  – akárcsak a kínai – cenzúrázva van, ami azt jelenti, hogy az izgató vagy a nyugalom megzavarására alkalmas szavakat vagy kifejezéseket tartalmazó bejegyzések egyszerűen eltűnnek az éterben. Ennek ellenére a szolgáltatás Kínán kívül is igen népszerű.

A fentiek fényében nem egyértelmű, hogy mit remél a Twitter az új funkció bevezetésével. Talán azoknak szeretne kedvezni, akik habár nem Kínában élnek, mégis kínaiul társalognak az interneten? Ilyen országok például Malajzia, Szingapúr, Tajvan és Hong Kong. De még az itt élő felhasználók száma sem közelíti meg Kínáét (485 millió).

Kínaiul néhány héten belül lehet majd használni a Twittert.

Forrás

Moneycontrol.com: Twitter to launch Chinese function despite ban in China

ReadWriteWeb.com: Twitter to Launch Chinese Language Function, But Why?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X