nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google „kínai nővére” is maradásra buzdítja az amerikai keresőmotort

A Google kínai másolata, a Goojje.com webes kereső és közösségi portál is azt szeretné, ha a Google maradna Kínában.

MTI | 2010. január 28.
|  

A Google és a kínai Baidu keresőmotor logóiból összeollózott Goojje állítólag egy kantoni egyetemista ötlete alapján jött létre – írta a Henan Business Daily kínai napilap. A honlap főoldalán a legfontosabb információ mindössze annyi, hogy magát a „Google kínai nővérének” nevező vállalkozás örülne, ha a Google nem vonulna ki Kínából.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy az oldal üzemeltetői miért olyan „kedvesek” amerikai vetélytársukkal, illetve a Google sem közölte még, hogy kíván-e lépéseket tenni a megtévesztően hasonló stílusú logó használói ellen.

A nemzetközi médiafigyelem ellenére továbbra is rejtély, hogy mi állhatott a Google január 12-i bejelentése mögött, amely szerint keresőjében nem hajlandó tovább cenzúrázni a tartalmakat, mert rendszerét kínai területről kiinduló, azonosítatlan hackertámadások érték.

Bill Gates, az amerikai ABC televíziós csatorna műsorában a Google üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az interneten megjeleníthető tartalmakat minden országban a helyi törvények szerint korlátozzák. A vállalkozásoknak pedig el kell dönteniük, hogy elfogadják-e az adott területre érvényes jogszabályokat.

A világ leggazdagabb embere hozzátette, hogy a kínai kormány internetes tartalmak szűrésére hozott intézkedései igencsak korlátozottak. A szűrőket könnyű kikerülni, a legfontosabb pedig az, hogy Kínában továbbra is fejlődjön a szabad véleménynyilvánítás leghatékonyabb eszközének tekintett internet – hangoztatta Gates.

Elemzők szerint a Mountain View-i székhelyű vállalat már rég megbánta a világ legnagyobb piacának elhagyásával való fenyegetőzését, ám a meggondolatlanul kiadott közleménynek nagyobb volt a visszhangja, mint gondolták.

A kínai netezők 35 százaléka a Google, 60 százaléka pedig a Baidu keresőmotorját használja. Az amerikai vállalat .cn kiterjesztésű – kínai törvények szerinti szűréssel ellátott – keresőjének megszüntetése esetén továbbra is el lehetne érni az amerikai oldal kínai nyelvű változatát.
A Google pártján állók szerint viszont a kínai kormánynak is az az érdeke, hogy a keresőmotor ne vonuljon ki az országból, mert az innovatív ötleteiről híres vállalat nélkül a gazdasági-technológiai fejlődés egyik meghatározó területén szenvedne versenyhátrányt.

Információ
X