nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi derül ki milliónyi tweet elemzéséből?

Milliós nagyságrendű tweet elemzése azt mutatta meg, hogy a felhasználók nyelvhasználatuk szerinti „kolóniákba” szerveződnek. És megdőlt az a korábbi elképzelés is, hogy a Twittert használók mindent meg akarnak osztani mindenkivel.

nyest.hu | 2013. április 5.
|  

A Twitter-felhasználók nyelvhasználatukban eltérő és ezzel jellemezhető kisebb csoportokba rendeződnek, derült ki milliónyi tweet tudományos elemzéséből – számolt be a The Guardian. A twitteres szóhasználatot felmérő vizsgálat eredményei ellentmondani látszanak annak a korábbi elképzelésnek, hogy a twitterezők egyszerűen csak mindenkivel meg akarnak osztani mindent.

Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek tudatosabban használják  a közösségi média felületeit, mint azt korábban gondolták. A Twitter-használók gyakran bizonyos kulcsszavakat használnak a tweetekben, amelyekkel elkötelezik magukat egy-egy közösség mellett. Akárcsak őseink, mi is "törzsekbe" szerveződünk politikai meggyőződéseink, etnikumunk, szakmánk és hobbiink alapján. Ezek az identitásunkat meghatározó csoportok egyben a nyelvhasználatunkra is hatással vannak.

Az elemzés szerint a legnagyobb csoport leginkább afroamerikaiakból áll, akik a Nigga,  a poppin and chillin szavakat használják. Ez a csoport tűnt az egyik legzártabb közösségnek, ugyanis az elküldött üzenetek kilencven százaléka csoporton belüli embereknek volt címezve. A három jellemző kifejezésből is látható, hogy ezek a nyelvhasználók rendszeresen rövidítik az -ing végződést -innel, és az -er végződést pedig -aval.

Online törzsek a Twitteren
Online törzsek a Twitteren
(Forrás: John Bryden, Sebastian Funk and Vincent Jansen)

Érdekes, hogy ahogy az offline beszélőközösségeket sajátos akcentussal, ejtésváltozattal tudjuk jellemezni, úgy ezekre az online közösségekre is jellemzőek bizonyos írásformák ("helyesírási hibák"), a sztenderd írásmódtól eltérő alakváltozatok. Például Justin Bieber rajongói körében elterjedt az az írásszokás, hogy a szóvégi e-k helyett ee-ket írnak: please helyett pleasee.

A nyilvános tweetek alapján kialakítható csoportok a fizikában és a hálózatelméletben használatos algoritmusok eredményei. Az eredményekből kirajzolódó hálózat alapján pedig 80 százalékos pontossággal meg lehet jósolni, hogy a tweetjei alapján melyik közösséghez fog tartozni. Hosszabb távon pedig az is vizsgálhatóvá válik az ilyen kutatások által, hogy az online nyelvhasználat hogyan változik.

Mi derül ki milliónyi tweet elemzéséből?
Forrás: Wikimedia Commons

 

Forrás

Twitter users forming tribes with own language, tweet analysis shows
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X