nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Twitterezett, letartóztatták

A kínai vezetőkkel kapcsolatos, viccnek szánt Twitter-bejegyzése miatt vettek őrizetbe a hatóságok egy pekingi férfit. Szabadon engedéséért – internetes petíció formájában – több százan lobbiznak.

MTI | 2012. november 23.
|  

Csaj Hsziao-ping november negyedikén posztolta a mikroblogon a kínai hatóságok ingerküszöbét meghaladó bejegyzést. A Végső Állomás című horrorfilmre utalva azt írta: annak hatodik része hamarosan megérkezik, a pekingi Nép Nagy Csarnoka hirtelen összeomlik, a több mint kétezer benne lévőből csak heten élik túl, majd később egyesével ők is mind meghalnak. „Ez Isten játéka vagy az ördög ereszti ki a dühét? És mi köze van a titokzatos 18-as számnak a pokolba vezető kapu megnyílásához? A sokkoló bemutató világszerte november 8-án jön” – írta Csaj. Az üzenet egyértelműen a Kínai Kommunista Párt (KKP) 8-án kezdődött, XVIII. pártkongresszusára utal, amelyen megválasztották a kelet-ázsiai ország héttagú legfelsőbb vezetését.

Csajt külföldi sajtóértesülések szerint a poszt megjelenése után három nappal, november 7-én vették őrizetbe a hatóságok, a bloggert terrorista információk terjesztésével vádolják. A férfinek most a barátai segítenek ügyvédet találni, és online-petícióval próbálnak segítői nyomást gyakorolni a hatóságokra. A már százak által aláírt petíció egy ismert blogger, Ven Jün-csao kezdeményezése, aki úgy fogalmaz: az aláírók csupán azt kérik, a rendőrségnek legyen egy kis humorérzéke, és ne csináljon nagy ügyet semmiségekből. Arra is felhívja a figyelmet: az eset a köznépnek az új kínai vezetéssel kapcsolatos várakozásait árnyékolhatja be.

Becslések szerint a Twittert mintegy 35 millióan használják Kínában a kínai tűzfalat megkerülve, a mikroblog elérését ugyanis – a Facebookhoz és a YouTube-hoz hasonlóan – blokkolják az országban. A kínai mikroblogokon, a Sinán és a Tencenten megjelenő posztokat a hatóságok szigorúan cenzúrázzák, a Twitter esetében ugyanakkor erre nincs lehetőségük, az ott aktív kínaiak bejegyzéseit azonban figyelemmel követik, mint ahogyan erre Csaj esete is kiváló példa. Nem ez az első eset egyébként az országban, hogy Twitter-bejegyzés miatt vizsgálnak valakit a hatóságok. Két évvel ezelőtt Cseng Csian-ping emberjogi aktivistát ítélték egy év munkatáborra, miután a 46 éves nő nemzeti érzelmű honfitársait a sanghaji világkiállítás Japán-pavilonjának lerombolására szólította fel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X