nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kínai meghódítja Amerikát

Az óvodától az egyetemig terjednek az Egyesült Államokban azok a tanintézmények, amik kínai nyelvoktatást kínálnak az érdeklődőknek.

nyest.hu | 2010. június 4.
|  

Az erőfeszítések alapján úgy tűnik, a mandarin igencsak szeretné meghódítani a világnyelvi státuszt. Csak Indiana államban közel négy tucat állami és magániskola kínál például kínai oktatást. Mindez pedig úgy lehetséges, hogy egy államközi együttműködés keretében több száz kínai tanárt küldenek ki az Egyesült Államokba. 2006 óta összesen 325 „vendégoktató” érkezett Indiana államba – számol be a Chicago Tribune –, akik 3 évre kaptak tartózkodási engedélyt. Ennek lejártával aztán jelentkezhetnek újabb 3 évre.

A többi kínai oktató nem jön ilyen messziről: őket a Kritikus Nyelvek Tanárai (Teachers of Critical Languages) nevű állami szervezet delegálja az iskolákba. Ennek a szervezetnek a tagjai olyan emigránsok, akik nem rendelkeznek ugyan tanári végzettséggel, de mivel fontos nyelvek tudói, mégis felajánlják nekik a tanári pozíciót.

A kínait oktató tanintézmények az óvodától egészen az egyetemig terjednek. Az érdeklődés pedig olyan magas, hogy az utóbbi időben a kínai vált a harmadik legnépszerűbb idegen nyelvvé Indianaban. Ez feltehetőleg nemcsak a diákok nyelvi készségeit, de a szemléletmódjukat is tágítja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X