nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tervezik a Twitter kínai oldalát

A felhasználók kínai nyelvű twitteres regisztrációján dolgoznak a közösségi portál alkotói, jóllehet a mikroblog-szolgáltatás továbbra sem érhető el Kínából.

MTI | 2010. március 17.
|  

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója Aj Vej-vej (Ai Weiwei) kínai avantgárd művész twitteres kérdésére válaszolva mondta, hogy dolgoznak a mikroblog kínai változatán, törekvéseiket viszont személyzeti és technikai korlátok hátráltatják.

Aj azt akarja elérni, hogy azok a kínaiak, akiknek sikerül megkerülniük a nagy kínai tűzfalat, anyanyelvükön használhassák a népszerű szolgáltatást.
A kínai művész többek között a cenzúra elleni harc eszközeként használja a Twittert. Legutóbb például a Zöld Gát (Green Dam) elnevezésű kínai fejlesztésű internetszűrő kötelezővé tétele ellen emelte fel a hangját. A nemzetközi felháborodást kiváltó szoftverről szóló jogszabályt végül egy nappal a hatálybalépés előtt visszavonták.

A 2006-ban létrehozott, legfeljebb 140 karakteres üzenetek továbbítására kitalált Twitter tavaly júniusban az iráni választások után került a média figyelmének középpontjába.

A csevegőoldal népszerűségének oka, hogy más közösségi portálokkal ellentétben a felhasználók által küldött üzeneteket alapértelmezésben az író jóváhagyása nélkül mindenki láthatja, aki az adott csevegésre feliratkozott.

Az üzenetek méretét az SMS-ekhez igazították, így a bejegyzések telefonról, illetve telefonra is küldhetők, a szolgáltatás ezen része azonban telefontársaságoktól függően már pénzbe kerül.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X