nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A lehető legkevésbé rossz megoldás

Az ELTE XII. kerületi gyakorlóiskolájának középiskolai részét megszüntetik, de ezek az osztályok együtt tudnak maradni a következő tanévekben is a XII. kerület más intézményeiben.

MTI | 2013. március 27.
|  

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áprilisi szenátusi ülése elé olyan javaslat kerül majd, amely az ELTE XII. kerületi gyakorló általános iskolájának hosszú távú megtartását célozza, és a költségvetésüket is ennek megfelelően tervezik – közölte Fábri György, az ELTE rektorhelyettese hétfőn Budapesten az egyetem gyakorlóiskolájának szülői fórumán. Fábri György kiemelte: az ELTE XII. kerületi gyakorlóiskolájának középiskolai részét megszüntetik, de ezek az osztályok együtt tudnak maradni a következő tanévekben is a XII. kerület más intézményeiben, ami „a rossz feltételrendszer közepette a lehető legkevésbé rossz megoldás”. Rámutatott: a végleges döntés április közepén, a szenátus ülésén születik meg.

Fodor Gábor, a XII. kerület tankerületi igazgatója elmondta: céljuk az volt, hogy „a lehető legkevesebb sérülést okozzák” a közösségeknek a gimnáziumi osztályok megszüntetésével. Úgy fogalmazott: „erre még nem volt példa Magyarországon, hogy úgy szűnjön meg egy iskola, hogy osztályközösségek megmaradjanak”, és ugyanazt a szakirányt vihetik tovább, csak más épületben. Beszámolt arról, hogy az Arany János Gimnázium és Általános Iskola öt, a Kosztolányi Dezső Gimnázium és a Semmelweis Egyetem Dianai utcai gyakorlóiskolája pedig egy-egy osztályt vesz át, az érintett diákok pedig már meg is tekintették az intézményeket, valamint tartottak már ez ügyben szülői értekezleteket is az ELTE gyakorlóiskolájában.

Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára azt mondta: a pedagógusoknak nem kell feltétlenül átmenniük dolgozni a három gimnázium valamelyikébe, választhatják azt a megoldást is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkajogi állományába kerülnek, és majd az jelöli ki új munkahelyüket, és fel is mondhatják közalkalmazotti jogviszonyukat. Patkó Lajos, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy különböző óraszámokban egyebek mellett matematika, informatika, fizika, testnevelés, magyar, történelem és közgazdaságtan tantárgyak tanítására lesz lehetősége a most megszűnő gimnázium tanárainak, nagy kérdésnek nevezte ugyanakkor, hogy az eddigi osztályfőnökök hogyan tudnak majd elhelyezkedni náluk. Elmondta: április 10-én szülői értekezletet tart a hozzájuk a jövő tanév kezdetétől átiratkozó gyerekek szüleinek. „Minden adva van, hogy ugyanúgy tudjatok tanulni, mint eddig” – szólt az őt kérdező diákokhoz.

Stelzelné Szabó Erzsébet, a Kosztolányi Dezső Gimnázium igazgatója közölte: összességében legfeljebb két pedagógus státusnak megfelelő helyet tudnak biztosítani a tanároknak az átvett osztállyal. Elsősorban angol és német szakos kollégára számítanak, de törekednek arra, hogy legyenek olyan pedagógusok, akik ismerik az átveendő osztályt.

Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere hangsúlyozta: a gyakorlóiskola tornatermét fenn kell tartani az általános iskola számára, de további egyeztetéseket igényel ennek a sorsa. Fábri György ehhez kapcsolódóan kérdésként fogalmazta meg, hogy a tornatermet milyen kondíciókkal tudja a továbbiakban az ELTE fenntartani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X