nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Idén is a Fazekas lett a legjobb középiskola

A Köznevelés című oktatási hetilap 2010-ben is felállította a legjobb hazai középiskolák ranglistáját, melynek első helyét idén is a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium érdemelte ki - olvasható a hvg.hu-n.

Edupress | 2010. december 7.
|  

A dobogóra még a szintén fővárosi ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és a győri Révai Miklós Gimnázium került fel a nyelvvizsga eredmények, a tanulmányi versenyeken, és a középszintű érettségin elért pontszámok alapján.

Összesen 157 középiskola – az összes hazai középfokú intézménynek mindössze a 15 százaléka – került fel a Köznevelés listájára, amelyen a legkiválóbb eredményeket elért gimnáziumok és szakközépiskolák szerepelnek.

A középszintű érettségi vizsgákon elért eredményeikkel a Fazekas Mihály Gimnázium diákjai érdemelték ki az első helyet, megelőzve az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és a győri Révai Miklós Gimnázium végzőseit. A vegyes középiskolák közül a gödöllői Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakközépiskola tanulói, a szakközépiskolák közül pedig a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, a budapesti Varga István Szakközépiskola, illetve a győri Jedlik Ányos Középiskola tizenkettedik évfolyamosainak eredményei voltak a legjobbak a középszintű érettségin.

Az országos tanulmányi versenyeken elért eredmények terén sem történt változás az első helyen, a Fazekas Mihály Gimnázium teljesített a legjobban az elmúlt öt évben megszerzett 1269 pontjával. A második itt is az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája lett, míg a harmadik helyet az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium szerezte meg 297 ponttal. A szakközépiskolák közül a budapesti Puskás Tivadar Technikum, az egri Neumann János Középiskola, valamint a váci Boronkay György Középiskola, a vegyes középiskolák közül pedig a budapesti Károlyi Mihály Szakközépiskola tanulói szerepeltek a legeredményesebben az országos középiskolai tanulmányi versenyeken (OKTV).

A legtöbb nyelvvizsgát a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium, a balatonalmádi Magyar- Angol Tannyelvű Gimnázium, valamint a Budapesti Osztrák Iskola diákjai szerezték meg: a tanulók 97-99 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával. A szakközépiskolák közül a pécsi Zipernowsky Károly Szakközépiskola, a vegyes középiskolák közül pedig a Magyarországi Németek ÁMK, valamint a budapesti Xantus János Középiskola tanulói rendelkeznek legnagyobb arányban nyelvvizsgával.

A középiskolákat a következő mutatók alapján mérték össze: a 2005 és 2009 között nyelvvizsgát tevők aránya, az OKTV-n elért eredmények, illetve a középszintű érettségin elért átlagpontszámok alapján. A jobb összehasonlíthatóság érdekében évek óta külön kategóriában indulnak a gimnáziumok, a szakközépiskolák, illetve az úgynevezett vegyes – vagyis mindkét iskolatípusú osztályokat tanító – középiskolák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X