nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
 • Fülig James: Update: Ural folyó Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte a...
  2022. 11. 26, 10:51  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vége a cenzúraellenes sztrájknak

Ismét munkába állnak azok az újságírók, akik napok óta tüntettek az újságírói szabadság megsértése miatt – derült ki a szerdai hongkongi lapjelentésekből.

MTI | 2013. január 10.
|  

A fejlemények mögött, úgy tudni, a dél-kínai Kuangtung tartomány első emberének közbelépése van. Hu Csunhua, aki a múlt hónapban kapta meg a tartomány párttitkári posztját, s akit a kínai politikai vezetés következő generációjának ígéretes politikusaként tartanak számon, személyesen is beavatkozott a Nanfang Csoumo (Southern Weekly) című lap munkatársai és a menedzsment, illetve a pártfelügyelet közti vitába. A felek között tovább folynak a tárgyalások. Az eddig kiszivárgott hírek szerint a megállapodás szerint a hetilap a megszokott módon és időben jelentkezik ismét, s a tiltakozók többségét nem sújtják retorzióval. A kantoni székhelyű újág országszerte a kényes témák feldolgozásáról, oknyomozó riportjairól és nem ritkán merész véleménynyilvánításáról ismert.

Az újságíróknál az csapta ki a biztosítékot, hogy újévi jegyzetüket – vélhetően a felügyelő tartományi propagandaosztály vezetőjének utasítására  lerövidítették, átírták, elvéve az alkotmányos szabadság mellett kiálló publicisztika élét. A hongkongi South China Morning Post című lap úgy tudja, Hu, a tartomány vezetője utalt rá, hogy a lapnál felelősnek tartott Tuo Csentől előbb-utóbb meg fognak válni.

A Nanfang Csoumo újságírói nem nyilatkozhatnak külföldi tudósítóknak, a hongkongi lapnak azt mondták, egyik fél sem szeretné tovább elmérgesíteni a helyzetet. A kínai médiában az elmúlt napokban elterjedt, hogy a mikroblogokon kívülállók, a lap volt munkatársai, valamint „ellenséges külföldi erők” csatlakoztak rá az eseményre és igyekeztek a helyi tüntetést az országban uralkodó helyzetre kivetíteni, s egyesek magukat a szerkesztőség tagjaiként kiadva hívtak fel szimpátiatüntetésekre.

A Global Times című lap arról számolt be, hogy Csen Kuang-cseng Amerikában tartózkodó vak kínai emberi jogi aktivista is támogatásáról biztosította a sztrájkolókat. A kommentár szerint külföldön vannak, akik szeretnék szembeállítani a médiát a hatalommal.

Egy hétfői körlevélben a kommunista párt illetékesei állítólag arról biztosították a főszerkesztőket és a párt területet felügyelő helyi vezetőit, hogy urai a helyzetnek, a „média pártellenőrzése megingathatatlan”.

A Global Times szerdán „a sajtószabadságnak a társadalmat kell szolgálnia” címmel közölt írást, amelyben arról igyekszik meggyőzni olvasóit, hogy a szabad sajtónak is határok között kell működnie, s a szabadság mértékének mindig összhangban kell lennie a társadalom fejlettségével. A lap szerint ugyanakkor az új társadalmi körülmények között nem működtethető a régi médiairányítás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X