nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Udmurtizálják az izsevszki éttermeket

Egy helyszínnek sokféle érdekessége lehet. Ezek közé tartozik a látnivalókon, történeti emlékeken kívül az ott beszélt nyelv is.

Fejes László | 2011. november 28.
|  

A Tviekszpegyicija nevezetű izsevszki bloggermozgalom elhatározta, hogy nagyobb teret hódít meg a városban az udmurt nyelv számára. Első célpontjuk a közétkeztetés.

Terveik szerint az izsevszki éttermekben és kávézókban az orosz mellett meg fognak jelenni az udmurt feliratok is. Két étteremmel már meg is állapodtak. Az éttermekben „Üdvözöljük”, „Isten hozta”, „Jó étvágyat” és „Viszontlátásra” feliratú táblákat fognak elhelyezni, illetve az éttermek személyzete legalább néhány hasonló kifejezést meg fog tanulni udmurtul is. Arról azonban nem szól a fáma, hogy az étlepokat is udmurtra fordítsák.

A mozgalom célja, hogy a várost érdekesebbé tegyék a látogatók, sőt, saját lakói számára. Új látnivalókat keresnek és népszerűsítenek, megpróbálnak más szemmel nézni a városra, új történelmi és esztétikai szemléletet próbálnak meg érvényesíteni. Projektjük is ezt a célt szolgálja, nem pedig az őshonos lakosság érdekeinek képviseletét.

Forrás

В ресторанах Ижевска заговорят на удмуртском

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X