nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Udmurt tarifaelnevezések

A kisebbségi csoportokat, illetve nyelvüket ritkán szokták a modernizációval összekötni, a csúcstechnológiás termékek nevét ritkán veszik ilyen nyelvekből.

Fejes László | 2011. október 11.
|  

Az már korábban is elő-előfordult, hogy valamilyen bolt vagy termék Udmurtiában udmurt elnevezést kapott. Ez azonban tipikus esetben olyankor fordul elő, amikor a természetre, hagyományokra, történelemre kell utalni. Most azonban a modernitáshoz kötődő termékek kaptak udmurt elnevezést: internetes tarifacsomagok.

A MARK nevű szolgáltató új tarifacsomagsorának elnevezései igencsak költőire sikerültek: sundi gur ’a nap dala’, til gur ’a tűz dala’, vu gur ’a víz dala’, illetve lul gur ’a lélek dala’. Az ugyan nem világos, hogy miként utalnak az elnevezések a csomag méretére, de valószínűleg fontosabb szempont volt, hogy olyan elnevezéseket találjanak, melyeket az orosz ügyfelek is képesek kiejteni.

Azt, hogy a költőiség mégsem áll távol a szolgáltató marketingeseitől, kiderül az elnevezések történetéből. Az ugyanis, hogy udmurt elnevezéseket választottak, szinte a véletlen műve. Eredetileg olyan orosz nyelvű elnevezéseket kerestek, mint a Szent Tűz vagy a Napfényes Város. Erről jutott eszébe valakinek a Sundikar, az évente megrendezett udmurt ifjúsági tábor, melynek neve is hasonlót, ’napváros’-t jelent. Viccből javasolta, hogy nevezzék így az egyik csomagot: ebből jött az ötlet, hogy az összesnek udmurt neve legyen. Mindenesetre már azt is pozitívan kell értékelnünk, hogy az ötlet nem egyenesen a szemétkosárban kötött ki.

Forrás

Ижевский провайдер запустил проудмуртские интернет-тарифы

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X