nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miként mutatja be Udmurtiát a Russia Today?

A jellegzetes sztereotípiákat sorolja fel Udmurtiáról a Russia Today nevű propagandacsatorna.

Fejes László | 2011. február 20.
|  

Az orosz állam szócsövéül szolgáló Russia Today időnként oroszországi kulturális csemegékkel kedveskedik nézőinek. Ilyen funkciót tölt be az alábbi bejátszás is, mely Udmurtiát mutatja be.

A riport felvezetője szerint Udmurtia mitológiájáról, ősi vallásairól és etnikai szertartásairól (?) ismert. Ám mielőtt ezekről bármit megtudhatnánk, máris Udmurtia szülöttének, Csajkovszkijnak nemzetközi sikereit ecseteli a bemondó. A tulajdonképpeni riport azonban más zenei sikert helyez a középpontjába.

A riporternő a pogányság és a kereszténység békés egymás mellett éléséről beszél – ismerve az erőszakos keresztelések történetét, ez kissé meglepő, ráadásul illusztrációként a néhány éve újjáépített székesegyház szolgál. Nem maradhat említetlenül az izsevszki fegyvergyártás, és kiemelik a város építészetét is: nem véletlen, hogy ezt továbbra is ugyanazon templom képeivel igyekeznek alátámasztani, a város más részeit csak nagytotálban láthatjuk.

Az udmurt-orosz barátság emlékműve Izsevszkben
Az udmurt-orosz barátság emlékműve Izsevszkben
(Forrás: Wikimedia commons / khawkins33)

Az udmurt kultúráról Nagyezsda Utkina énekesnő vall, de az ő szavaiból sem tudhatunk meg túl sok konkrétumot: azt, hogy az édesanyja dalai sokat jelentettek számára, bármely nép képviselője elmondhatná. Az tény, hogy a falvakban jobban megőrződött a népi kultúra, de hogy a hagyományok még mindig a mindennapok részei lennének, aligha állíthatnánk: maga a riport is azt mutatja be, hogy a buranovói nagyik népdalok helyett nemzetközi slágereket énekelnek, azt is akkor, amikor éppen reklám megy a tévében. (Ismerve az orosz kereskedelmi tévék gyakorlatát mindenkit megnyugtathatunk: bőven van idejük énekelni.)

A másik nagy mítosz az udmurtok szerénységéről szól. A nyilatkozó hölgy szerint ők titokban akartak részt venni az országos eurovíziós döntőben, de a falubeliek valahogy mégis értesültek az eseményről, és nagy ünneppel várták őket vissza. Persze elmaradhatatlan eleme egy udmurtiai riportnak a perepecs is.

A riport pontosan tükrözi, miként gondolkodnak Oroszországban a nemzetiségi kultúráról: egzotikum, érdekesség, apró színes folt a nagy orosz(országi) kultúrában. Egy szpotra pont elég.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X