nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hétköznapi lingvicizmus
Háromszor veri vissza?

Saját ősi földjükön tiltották be anyanyelvük használatát – meglepetésre győzött az igazság.

Rénhírek | 2014. szeptember 17.
|  

Néhány napja egy szomorú hír járta be az udmurt nyelvű hírcsoportokat. Egy felhasználó arról számolt be, hogy nővére egy izsevszki kávézóban dolgozik. A konyhán több udmurt anyanyelvű alkalmazott is van, ők egymás között gyakran udmurtul beszélnek. Orosz anyanyelvű munkatársaik ezért őket gyakran külföldinek csúfolják. A brigádvezetőjük megtiltotta az oroszon kívül más nyelv használatát: ezt írásban ki is függesztette, sőt pénzbüntetéssel fenyegetett.

A falragaszról beszámoló poszt
A falragaszról beszámoló poszt
(Forrás: Facebook)

Az orosz nyelvű szöveg így szól:

Külföldi állampolgárok!

Oroszországban vannak, ahol a hivatalos nyelv az orosz. Kérjük, az országunk nyelvén beszéljenek. A konyha területén az idegen nyelvű beszédért a büntetés 500 rubel [kb. 3150 ft].

A szöveggel több probléma is van. Az első az, hogy az udmurtoka  terület őslakói, több ezer évvel hamarabb beszéltek a jelenlegi Udmurtia területén udmurtul, mint oroszul. Ráadásul a szöveg a nyelvvel kapcsolatban is az иностранная речь [inosztrannaja recs] (szó szerint: külföldi beszéd) kifejezést használja. (A magyar idegen nyelv kifejezésnek az oroszban több kifejezés is megfelel, ezt kizárólag idegen államokban beszélt nyelvekre szokás használni.)

De még ha a konyhán külföldiek dolgoznának, akkor sem lenne a felszólításnak semmilyen alapja. Az, hogy egy területen van egy (vagy több) hivatalos nyelv, nem jelenti, hogy más nyelveket ne lehetne használni – pláne nem szokás ezért pénzbüntetést kiszabni, pláne önhatalmúlag. Ráadásul Udmurtiában az udmurt hivatalos státuszt élvez, még ha sajnos a gyakorlatban ennek sok következménye nincs is. Egy munkaadó persze elvárhatja, hogy a munkatársak egymás között (vagy az ügyfelekkel) úgy kommunikáljanak, hogy a munkában megértési problémák ne okozzanak fennakadást, de amennyiben ilyenek nincsenek, nincs oka (sem joga) megtiltani akármilyen nyelv használatát.

A falragaszról készült kép gyorsan terjedt és nagy felháborodást keltett. Később meglepetésre új hír is érkezett: a felhívást kirakó brigádvezetőt magát büntették meg, nem hivatalos források szerint 1500 rubelre (kb. 9450 ft). Arról, hogy a büntetést ki szabta ki, a hatóságok vagy a kávézó vezetése, a hírek nem szólnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X