nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemzeti érzelmű multik
A Metro a helyi nyelvekért

Udmurtia fővárosában Metro-áruház nyílt. A boltban a feliratok nem csupán orosz, hanem udmurt nyelven is olvashatóak.

Fejes László | 2012. április 30.
|  

Bár Udmurtiában az udmurt hivatalos nyelv, a kereskedőket és szolgáltatókat semmi sem kötelezi arra, hogy ügyfeleiket udmurtul is informálják. A fővárosban, Izsevszkben már az is érdekességszámba megy, ha a boltban egy-két üdvözlő feliratot elhelyeznek, vagy a bolt nevét kiírják udmurtul is. Éppen ezért keltett meglepetést, hogy a most megnyílt Metro áruházban a tájékoztató feliratok kétnyelvűek.

Bár a sajtó úgy számol be róla, hogy az összes felirat kétnyelvű, a közölt képek alapján úgy tűnik, csupán az egyes árutípusok helyéről tájékoztató táblák azok. Az egyes árukra vonatkozó, vagy éppen a pénztár bezárásáról informáló táblák kizárólag orosz nyelvűek. 

Iroda / Papír, ragasztó / Betétlapok, mappák
Iroda / Papír, ragasztó / Betétlapok, mappák
(Forrás: izhlife.ru / Vitalij Ladigin)

Természetesen már ez is hatalmas előrelépést jelent az eddigiekhez képest. Az izsevszki áruház egyébként nem fehér holló: a cég képviselője szerint hasonlóan járnak el minden köztársaságban, ahol az orosz mellett más nyelv is hivatalos. A nemzetiségi köztársaságok közül már Mordvinföldön, Tatarsztanban és Baskortosztanban is nyitottak áruházat, ezekben szintén kétnyelvű feliratokat helyeztek el.

Forrás

Гипермаркет сети METRO в Ижевске открылся и заговорил по-удмуртски

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X