nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legalább park
Megnyílt a finnugor etnopark

Már Oroszország sem a régi? Valaha legalább a Patyomkin-falvak építéséhez értettek. A beszámolók alapján úgy tűnik, a finnugor etnoparkban még ez sem sikerült.

Fejes László | 2011. szeptember 5.
|  

Augusztus huszadikán, függetlenül a magyar és az észt állami ünneptől, a komiföldi Ibben megnyílt a finnugor etnopark. Az erről beszámoló cikkből megtudhatjuk, hogy a megnyitóra magas vendégek érkeztek, volt koncert és tűzijáték, az azonban továbbra sem világos, mitől etnopark az etnopark: a képek alapján nem tűnik skanzennek. Az biztos, hogy a jövőben sport- és szórakoztató létesítményekkel kívánják bővíteni a parkot.

Park. Mitől finnugor és mitől etno?
Park. Mitől finnugor és mitől etno?
(Forrás: finugor.ru)

A megnyitó másnapján kezdődött az Ibica (kb. ’ibi nő’, oroszul) fesztivál. Az erről beszámoló cikk képein csak orosz nyelvű feliratokat sikerült felfedezni. A rendezvény honlapja szerint magyar fellépő is volt: Juhász Dénes népzenész. (Igaz, a fotó- és videóalbumban ennek nem találtuk nyomát.

Némiképpen meglepő, hogy éppen ezekben a napokban jutott Izsevszk polgármesterének eszébe, hogy támogassa az etnokulturális park projektjét. Természetesen Izsevszkben, pontosabban az Izsevszk melletti Ludorvajban, ahol már jó egy évtizede működik egy szerény szabadtéri múzeum. Gyenyisz Agasin szerint egy kulturális-turisztikai központ még külföldről is vonzaná a látogatókat. Szerinte ezt az is megerősítené, hogy Udmurtiát mint a finnugor őshazát reklámoznák. Úgy látszik, a polgármester leragadt Köppennél – ám ha Köppennek is lett volna igaza, a címre legalább akkora eséllyel pályázhatna Tatárföld vagy a Mari El is. Az viszont tény, hogy a komi etnoparkot egyelőre könnyű lennе felülmúlni.

Források

В Коми открыли финно-угорский этнопарк

Мультифестиваль "Ыбица" зарядил гостей и жителей Коми финно-угорским духом (фото, видео)

Мэр Ижевска хочет сделать Удмуртию «прародиной» финно-угорских народов

Ыбица мультфестиваль

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X