nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A finnugor mozgalomnak meg kell újulnia

Meg kell újítani a finnugor mozgalmat, a Finnugor Népek Világkongresszusának magyar tagozata várhatóan nemsokára a nyilvánossághoz fordul, hogy összeszedje az ötleteket. Addig is elmondjuk, mi mit gondolunk...

Rénhírek | 2012. december 9.
|  

A Finnugor Népek Világkongresszusának bizottsága december elsején Sziktivkarban gyűlt össze. A találkozón szó esett a finnugor mozgalom megújításának szükségességéről. A bizottság elnöke, Valerij Markov a Finugor oroszországi portálnak azt mondta, hogy a bizottság tagjai december és január folyamán tájékoztatják a finnugor államok és területek lakosságát arról, hogy várják javaslataikat a Finnugor Népek Világkongresszusa és a konzultatív bizottság munkájának megújításával kapcsolatban.

A konzultatív bizottság észt tagja, Tõnu Seilenthal elmondása szerint a bizottság a lehetséges változásokat a következő, áprilisi moszkvai ülésén vitatja meg. A különböző területeket képviselő koordinátorok foglalják össze a javaslatokat.

A finnugor mozgalom modernizálásának igénye a szeptember eleji magyarországi hatodik világkongresszus után merült fel. Ekkor számos ismert finnugor aktivista állt elő különböző javaslatokkal. Alekszej Konyuhov, a Komi Vojtir (Komi Nép) egyik vezetője például a mozgalom demokratizálását javasolta: a kongresszusi küldötteket népgyűlésen válasszák ki, ne pedig a hatalmat gyakorlók jelöljék ki őket. Anatolij Grigorjev, a karjalai kongresszus vezetője a konzultatív bizottságot szerette volna kibővíteni, illetve végrehajtó tanáccsá átalakíttatni. Tõnu Seilenthal, a Tartui Egyetem uráli és hungarológiai docense azt javasolta, hogy a konzultatív bizottságot alakítsák át rotációs rendszerűvé, és válasszanak tagjaivá fiatalabb aktivistákat is. Merja Hannus, a konzultatív bizottság finn tagja sziktivkari előadásában szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a delegációk összeállításának módját újra kell gondolni. Úgy vélte, a kongresszuson az előadásokat  élő eszmecserére kell cserélni.

A kongresszus küldöttei a zárónyilatkozatban felszólították a konzultatív bizottságot, hogy összpontosítson a finnugor mozgalom megújítására, szenteljen különös figyelmet a fiataloknak, illetve a szociális-gazdasági, oktatási és információs együttműködésnek. Ezen kívül szükségesnek tartották a konzultatív bizottság munkájának és a küldöttek megválasztásának szabályozását, illetve a nyilvánosság folyamatos tájékoztatását a konzultatív bizottság munkájáról és határozatairól.

Kik ők és hogy kerültek ide? (A küldöttek a kitűzőiket keresgélik – 2012. Siófok, a Finnugor Népek VI. Világkongresszusa)
Kik ők és hogy kerültek ide? (A küldöttek a kitűzőiket keresgélik – 2012. Siófok, a Finnugor Népek VI. Világkongresszusa)
(Forrás: Fejes László)

Markov elmondása szerint a konzultatív bizottság Sziktivkarban megtette az átalakuláshoz vezető első lépéseket: további oroszországi koordinátori pozíciókat vezettek be. Korábban a bizottságban négy koordinátor dolgozott, ők Oroszországot, Finnországot, Észtországot és Magyarországot képviselték. Most három új oroszországi koordinátor kezdte meg működését: a vepsze Zinaida Sztrogalscsikova az északnyugat-oroszországi, a hanti Vaszilij Szindikov az uráli és urálon túli, a moksa Pjotr Tultajev a volgai népek tevékenységét követi.

És Magyarországon?

Mint arról már korábban beszámoltunk, Magyarországon a Finnugor Népek Világkongresszusa magyar tagozatának munkájáról szinte semmit nem lehet tudni. A tagozatnak nincs honlapja, a sajtót szórványosan, általában csak a nagyobb eseményekhez kapcsolódóan tájékoztatja munkájáról. Honlap híján a kívülállók számára még az sem világos, hogy kit kell keresni, amennyiben kérdésük van a világkongresszus, illetve a magyar tagozat munkájával kapcsolatban.

Mire jutottak? (Képviselők távvozóban a Finnugor Népek VI. Világkongresszusáról, 2012., Siófok)
Mire jutottak? (Képviselők távvozóban a Finnugor Népek VI. Világkongresszusáról, 2012., Siófok)
(Forrás: Fejes László)

Jellemző, hogy a világkongresszussal kapcsolatos eseményekről szóló beszámolókat a finn, észt vagy oroszországi sajtóból kell összeszedni, a magyar tagozat még az MTI-t sem tájékoztatja az eseményekről. (Az MTI az utóbbi napokban egy más eseményről szóló hírben mellékesen mindössze annyit említett, hogy Latorczai János, a magyar parlament elnöke „Moszkvából Sziktikvárba, a Komi Köztársaság székhelyére utazott, hogy részt vegyen a Finnugor Világkongresszus megalakulásának 20. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeken”.)

Nem találnak információt azok sem, akik szeretnének bekapcsolódni a finnugor mozgalomba, szeretnének valamit tenni a finnugor népekért. Nem világos, hogy Magyarországot, illetve a magyarságot milyen alapon, kinek a felhatalmazásával képviselik a konzultatív bizottság tagjai, illetve a kongresszusi küldöttek.

A megújulásra, a nyitottságra és a demokratizálódásra tehát a magyarországi finnugor mozgalomban legalább akkora szükség van, mint Oroszországban. Ideje, hogy a Finnugor Népek Világkongresszusának magyar tagozata olyan szervezetté váljék, melybe bárki beléphet, aki az ügyben tenni akar, és az aktivisták maguk válasszák meg azokat, akik a leghatékonyabban tudják a finnugor népek érdekeit képviselni.

Forrás

 FennoUgria: Konsultatiivkomitee: soome-ugri liikumine peab uuenema

МККФУН приступит к сбору предложений по модернизации финно-угорского движения
 

Конгрессам финно-угорских народов пожелали будущего на тысячу лет вперед

Финны предложили обновить организацию и методы работы Конгрессов и Консультативного комитета финно-угорских народов  

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
9 Árpád fejedelem 2012. december 23. 12:17

chronica.freebase.hu/huns/xionggen.htm

Xiongnu is finnugor, egyértelmű gének.

Kayser táblája, hun legközelebbi rokonai magyar, székely, csángó, finn, toszkánai (etruszk) , india, pakisztán (heftaliták) sehol egy török nép sem!

img.photobucket.com/albums/v633/Casen/MNX3sMatches.jpg

8 Árpád fejedelem 2012. december 17. 15:53

A finnugor őstörténet, nem Ural és nem 6000 éves, hanem Ukrajna és jégkori! A manysik vaskori "kialakulásával" avagy szkíta felvándorlások.

www.youtube.com/watch?v=554AAiLKHPk&feature=youtu.be

7 Árpád fejedelem 2012. december 16. 14:24

Mondjuk bevenni a szkítákat a storyba

www.youtube.com/watch?v=MjyPuX1cIRQ&feature=youtu.be

6 Fejes László (nyest.hu) 2012. december 11. 11:15

@Etim: „szociolimguisztika” sincs :)

Beírtam találomra, hogy ffgjh. 14100 találat, többek között: „Ffgjh. ... ffgjh - not found. No words found in this wordlist when searching for ffgjh. No direct (one word) anagrams for ffgjh found in this word list.” Szerintem beszélgessünk inkább erről. :)

@GoldziherOrient: Pontosan mire lenne igény?

@Ringelhuth bácsi: „Na ez van becsomagolva a megújulás jelszavába.” Én még ebben sem vagyok biztos...

5 Ringelhuth bácsi 2012. december 11. 08:15

@GoldziherOrient: A szöveg nem a tudomány megújításának igényéről szól. A finnugrisztikával semmi baj. Ellenben valahogy ki kellene szűrni a finnugor politikai mozgalomból az álfinnugorokat, akik valójában egy nagy ország belső elhárításának emberei. Na ez van becsomagolva a megújulás jelszavába.

4 GoldziherOrient 2012. december 11. 07:49

nincs, de igény lenne rá...

3 Etim 2012. december 11. 01:30

márhogy ne lenne? a szociolimguisztikában ha már van róla feljegyezhető adat akkor már beszélhetünk róla nem?

A gugli ráadásul 5 680 találatot dobott ki rá. XD

2 Fejes László (nyest.hu) 2012. december 10. 20:57

@GoldziherOrient: Nincs olyan, hogy „finnugrizmus”.

1 GoldziherOrient 2012. december 10. 19:30

"A megújulásra, a nyitottságra és a demokratizálódásra...szükség van"

Jelszavunk: emberarcú finnugrizmust :D

Információ
X