nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Még folyik finnugrisztikai képzés

Ha kevés hallgatóval is, de egyelőre működnek a megmaradt finnugor szakok. A finn nyelv továbbra is népszerű, és az észt iránt is van érdeklődés.

Fejes László | 2012. október 18.
|  

Körülbelül fél évvel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy Magyarországon jelentősen visszaszorulóban van a finnugrisztika oktatása. Míg a nyolcvanas években csupán három egyetemen volt finnugor tanszék, addig 2000-re ez a szám megduplázódott, idénre megint csak három maradt. Az időközben indult finnugor szakokat is felszámolták, sőt, Debrecenben megszűnt a korábbi finnugor szakos képzés, így finnugor szak már csak két helyen van: Budapesten az ELTE-n, illetve a Szegedi Tudományegyetemen.

Arról is beszámoltunk, hogy a finnugrisztika oktatásának kilátásait tovább rontja, hogy a kedvezőtlen körülmények között lesz-e egyáltalán jelentkező e szakokra. Most utánajártunk a kérdésnek.

Mint Csepregi Márta, az ELTE BTK Finnugor Tanszékének vezetője elmondta, a tanszék által meghirdetett MA-képzésekre összesen tizenketten jelentkeztek, és közülük öten nyertek felvételt. Közülük azonban csak négyen kezdték meg idén tanulmányaikat, ketten finn, ketten finnugor szakon. Bakró-Nagy Marianne, a Szegedi Tudományegyetem Finnugor Nyelvtudományi Tanszékének oktatója (volt vezetője) arról számolt be, hogy idén összesen öt elsőéves MA-hallgatója van a tanszéknek (Szegeden csak finnugor szak van) – ez javulás ahhoz képest, hogy másodéven csak kettő. További pozitívumként elmondható, hogy mindegyik hallgató állami finanszírozású rendszerben tanul – csupán az egyik budapesti hallgató kivétel, ő is csak azért, mert második diplomáját kívánja megszerezni. Szomorú hír viszont, hogy az ELTE-n nem indulhatott meg az észt MA szak, mivel az észt szakos BA-képzés résztvevőinek nem sikerült időben megszerezniük a diplomájukat.

Budapesten finn, észt és finnugor BA-képzésben (úgynevezett minor szakon) több tucat hallgató vesz részt. Két hallgató, aki tavaly finn BA-n végzett, idén már Turkuban folytatja tanulmányait, ami azt mutatja, hogy érdemes ilyen képzésben részt venni, ráadásul igazolja, hogy a bolognai rendszer valóban mobilitási lehetőséget teremtett a magyar hallgatók számára. Szegeden az idegen nyelvi lektorátuson indult észt és finn nyelvi kurzus – különösen az utóbbi népszerű, 40 hallgató jelentkezett rá, de az észt nyelv tanulását is heten kezdték meg. Mivel a nyelvi kurzusok kötelezően választhatóak, ezekért sem kell külön fizetni.

Bár úgy tűnik, a finnugrisztikai képzés egyelőre átvészelni látszik a következő időszakot, a helyzet nem mondható rózsásnak. A Szegedi Tudományegyetemen a különböző tanárszakokra való jelentkezés tavalyhoz képest átlagosan 20 százalékkal esett vissza – annak ellenére, hogy a kormány kiemelten kezelné a pedagógusképzést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 bm613 2012. október 19. 17:23

@Árpád fejedelem:

1. Hogy jön ide a genetika? A nyelvünk finnugor, nem a génjeink.

2. Még ha semmi közünk nem is volna a finnugor népekhez, akkor is miért zavarna téged, hogy egyeseket pont az ő nyelvük, kultúrájuk érdekel?

1 Árpád fejedelem 2012. október 19. 10:17

De minek? Ez a magyar őstörténet!

www.springerlink.com/content/4462755368m322k8/

Információ
X