nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finnugor szak indul Szlovákiában

Szlovákiában eddig nem lehetett finnugrisztikát tanulni, de most változik a helyzet: baccalaureusképzés indul Nyitrán.

Fejes László | 2011. január 25.
|  

A Nyitrai Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán a finnugor BA szak azzal a szándékkal jött létre, hogy alapképzésben is lehetőség legyen a Kárpát-medencében a finnugor nyelvészet tanulására.  A szak elsősorban több nyelven ad megbízható nyelvtudást, azaz nyelvvizsgára felkészítő finn, észt vagy (nem magyaroknak) magyar nyelvtudást kínál alapfoktól, továbbá egy kisebb uráli nyelvnek az elsajátítását is biztosítja (udmurt és/vagy manysi). A szakon alapvetően nyelvészeti ismereteket oktatnak. A szak elvégzője angol vagy német nyelvtudással is rendelkezik majd, továbbá alapvető nyelvtudást szerez orosz nyelvből is.

A finnugor szak hallgatói a finn, észt és/vagy magyar kultúrtörténetet is elsajátítják, valamint megismerik az uráli nyelvek szociolingvisztikai sajátosságait és a veszélyeztetett nyelvek és népek sajátos problémáit, néprajzát, életkörülményeiket.

A szak elvégzői finn, észt vagy magyar, illetve angol/német nyelvtudásukkal az élet bármely területén megtalálják a helyüket: képesek magas szintű nyelvismeretet megkövetelő munkaköröket betölteni a kulturális vagy a gazdasági szférában, valamint tudományos tevékenységet végezni a veszélyeztetett finnugor nyelvekért, amennyiben tanulmányaikat MA szinten is folytatják (finnugor nyelvészet MA van Magyaroroszágon, Németországban, Finnországban, Észtországban).

Nyitrán tanul a szlovákiai magyar egyetemisták legnagyobb része. Az egyetem most várja a jelentkezőket a közép-európai oktatási térség minden országából. Minden képzés államilag finanszírozott. A Közép-európai Tanulmányok Kara február 17-én, csütörtökön a nyílt napon várja az érdeklődőket, ahol személyesen is találkozhatnak a dékánnal, az oktatókkal, illetve a kar hallgatóival.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X