nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Ideiglenesen” bezárták a finnugor tanszéket

A Jugrai Állami Egyetem finnugor tanszékét bezárták. Állítólag ideiglenesen.

Fejes László | 2011. október 11.
|  

A hanti-manszijszkban működő tanszék az obi-ugor értelmiség, a hanti és manysi filológia legfontosabb műhelye volt. A világban ugyan máshol is foglalkoznak obi-ugor nyelvekkel és kultúrával, de lényegében ez volt az egyetlen hely, ahol obi-ugor származású hallgatókat képeztek kutatóvá.

Az egyetem 2001-ben alakult, és a megalapításakor azonnal elkezdődött a hanti és manysi filológia oktatása. 2003-ban jött létre az obi-ugor nyelvek kara, külön a hanti és a manysi tanszékkel. 2004-ben a bölcsészkart és az obi-ugor kart a Nyelvi, Történeti és Jugra Népei Kultúrájának Intézetébe vonták össze. Ebben az időben a manysi és a hanti tanszék mellett külön finnugor tanszék, orosz nyelvi, újságírási, irodalmi, nyelvészeti és úgynevezett „kulturák közötti kommunikácó”-s tanszék működött. 2010-ben ezeket egyesítették egyetlen finnugor tanszékbe.

Az egyetem álláspontja szerint a tanszéket nem bezárták, csak egyesítették az orosz filológiai tanszékkel, méghozzá azért, mert az utóbbi években kevesen jelentkeztek a nemzetiségi filológia szakra. Ebben az évben mindössze tíz főt vettek fel, ők újságírás szakirányban tanulnak, de emellett látogatnak hanti és manysi nyelvi kurzusokat is.

Galina Sztyepanovna, a Humán Tudományok Intézetének igazgatója elismerte, hogy ebben az évben nem fordítottak elegendő figyelmet az érettségizőkre, de a tanszék végleges bezárását nem tervezik, kivárják a következő évet. Mint hagsúlyozta, egyetlen állást sem szüntettek meg.

Az egyetem információs központjának képviselője elmondta, hogy a tanszékeket már az elmúlt év során átalakították, és mára csak 2-3 manysi, ill. hanti bölcsészcsoport maradt. Az ő állítása szerint a korábban állásban levő tanárok más helyekre mentek dolgozni, és jelenleg csak óraadóként oktatnak. A megmaradt nyelvészeknek és etnográfusoknak kevés órájuk maradt, így kénytelenek olyan órákat tartani, melyek nem a szakterületükhöz tartoznak (a hanti-manysi körzet, ill. Szibéria története).

Karélia, követni fogsz?

Hasonló problémákkal küzdenek a Karjalai Állami Tanárképző Akadémián (a mi fogalmaink szerint inkább főiskolán) is. Itt gyakorlatilag megszünt a vepszetanítás, és haldoklik a karjalai oktatása is. Egyedül a finnoktatás folyik intenzíven.

Mint Jelena Bogdanova, a Karjalai és finn nyelvi tanszék vezetője elmondta, a karjalai és vepsze  nyelvi „tanszékközi tanszék” (bármit is jelentsen ez) 1992 és 2011 között két karon is oktatott: a tanítóképző kar pedagógiai és módszertani szakán, illetve az óvodai és szociális pedagógiai karon az óvodai pedagógia és pszichológia szakon. Ezekre a szakokra a Karjalai, a Vologdai és a Leningrádi terület falvainak lakói jelentkeztek.

Korábban a felvételizőket célirányosan vették fel, ösztöndíjat, kollégiumi elhelyezést kaptak. 2005-től azonban megszűnt a nemzetiségi felvételi előkészítő részleg bezárt, mivel sem a köztársaságtól nem kapott anyagi támogatást, sem az iránta valéó érdeklődés nem volt jelentős.

A tanszék működésének 19 éve során 178 szakembert képeztek ki, többségük ma is szakterületén dolgozik.Ugyanakkor az elmúlt évtizedben egyre nehezebben helyezkedtek el a végzősök, újabb vepsze- és karjalaitanárokra nem volt igény. 2011-ben végzett az utolsó évfolyam karjalaitanár: számukra már egyetlen álláshelyet sem ajánlottak. Ma már csak négy negyedéves leendő karjalai szakos tanárt tanítanak, a 2009-10-es tanév óta vepszét egyáltalán nem tanítanak. Új hallagatókat évek óta nem vesznek fel, már csak azért sem, mert a szakok iránt nem mutakozik érdeklődés.

Források

В Югорском университете «временно» закрыли кафедру финно-угорской филологии

В Карельской педакадемии из-за отсутствия спроса на выпускников «вымер» вепсский язык, почти исчез карельский

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Mexicano 2011. október 12. 12:16

Erről jut eszembe, már nem egy helyen olvastam (többek között az angol Wikipédiában), hogy ma már nem elfogadott az ugor egység létezése, és az uráli nyelvek finnugor és szamojéd nyelvekre történő felosztása sem, hanem csak a finn nyelvek alkotnak viszonylag közeli rokonsági csoportot, a többi mind önálló ága az urális nyelvcsaládnak (így pl. a magyar is).

Neked mi erről a véleményed?

Információ
X