nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
 • Fülig James: Update: Ural folyó Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte a...
  2022. 11. 26, 10:51  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fehér Rózsát kapott Kubínyi Kata

Sikerült közvetítenie azt a szabad, demokratikus szellemiséget, friss gondolkodásmódot, mely első finnországi látogatása során ámulatba ejtette.

Rénhírek | 2014. december 16.
|  

A Fehér Rózsa érdemrendet Gustaf Mannerheim kormányzó alapította 1919-ben. Nagymestere a mindenkori finn elnök.

Sauli Niinistö finn köztársasági elnök, a finn lovagrendek nagymestere, a Finn Fehér Rózsa Lovagrend érdemrendjével tüntette ki az ELTE BTK Finnugor Tanszékének oktatóját, Kubínyi Katát a finn nyelv és kultúra magyarországi megismertetésében végzett több évtizedes magas színvonalú munkájáért – írja a tanszék Facebook-oldala. A lovagkeresztet Pasi Tuominen nagykövet nyújtotta át december 9-én, a Finn Fehér Rózsa és a Finn Oroszlán Lovagrend magyarországi kitüntetettjei számára adott díszvacsorán.


Laudációjában Pasi Tuominen méltatta Kubínyi Kata oktatói elhivatottságát, a hallgatók és kollégák számára példamutatóan széles látókörű tudományos tájékozottságát, közismert precizitását a kurzusait kísérő segédanyagok összeállításában. Kitért továbbá műfordítói munkásságára és tudományszervező tevékenységére. Erasmus-koordinátorként tíz éven át fáradhatatlan szervezője volt a tanszék és finn partneregyetemeink között a hallgató- és oktatócserének.

Kubínyi Kata
Kubínyi Kata
(Forrás: finsk.no)

A lovagkereszt átadását követő finn nyelvű beszédében Kubínyi Kata – a rá oly jellemző szerénységgel – kételyeinek adott hangot, vajon érdemes-e a kitüntetésre, vajon sikerült-e közvetítenie az elmúlt évtizedekben a szorosan vett tananyagon kívül azt a szabad, demokratikus szellemiséget, friss gondolkodásmódot, mely első finnországi látogatása során, még a vasfüggöny mögül érkezve, 36 esztendővel ezelőtt ámulatba ejtette. Aki Kubínyi Katát kollégaként itthon, Finnországban vagy másutt a világban ismeri, akinek tanítványként volt alkalma megtapasztalni oktatói kvalitásait, a kétkedő kérdésre biztosan azt válaszolja: igen, a Fehér Rózsa Lovagrend jó helyre került! – zárul a közlemény. A kitüntetéshez a Rénhírek is gratulál!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X