nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Matricákkal az anyanyelv napjára

A többnyelvűséget támogató mozgalmak egyre inkább fegyverként nyúlnak a matricákhoz. Nincs ez másként Komiföldön sem.

Fejes László | 2012. február 23.
|  

Február 21-ét az UNESCO 1999-ben az anyanyelv napjává nyilvánította. Azóta elsősorban a különböző kisebbségek számára nyújt alkalmat ez az ünnep arra, hogy nyelvi jogaikat hangsúlyozzák.

Idén a Sziktivkarban, a Komi Köztársaság fővárosában működő komi kulturális központ munkatársai jártak körbe a város legnagyobb áruházában, és arról faggatták az eladókat, hogy beszélnek-e komiul. Ha igenlő választ kaptak, az eladót megajándékozták egy Ме сёрнита комиöн ([me sornyita komiön] , ’Én beszélek komiul’) feliratú jelvénnyel, és a részleg kirakatára egy Танi сёрнитöны комиöн ([tani sornyitöni komiön], ’Itt beszélnek komiul’) feliratú matricát ragasztottak. A városban még olyan taxisofőrt is találtak, aki beszél komiul – neki a kocsijára ragasztottak két matricát, a sofőr pedig megígérte, hogy minden utasával megpróbál komiul beszédbe elegyedni.

Az akciót azért szervezték, mert a komi nyelvet ma nagyon ritkán használják a nyilvánosság előtt. A komi vásárló gyakran nem is tudja, hogy az eladó vagy ügyintéző szintén beszél komiul, ezért a társalgás mindig oroszul folyik. A kitűzők és matricák mellett komi nyelvű újságokat és kétnyelvű, alapvető kifejezéseket tartalmazó szórólapokat is osztogattak.

Az akció sikeresen zárult, a a szórólapokból nem is jutott minden érdeklődőnek. A tervek szerint tartanak még hasonló akciókat a köztársaság más területein is.

Forrás

В Сыктывкаре активистам «МИ» не хватило стикеров для экспансии коми языка

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X