nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ahány ügyészség, annyi vélemény?

Andrej Szokolov szosznogorszki lakos, a Komi Államtanács képviselőjének, Vera Szkorobogatovának segédje több ügyészséghez is fordult azért, mert az önkormányzati honlapok kizárólag orosz nyelvűek voltak. Az ügyészségek rendkívül különböző módokon reagáltak.

Fejes László | 2011. január 24.
|  

Az információról, az információs technológiáról és az információvédelemről szóló szövetségi törvény szerint az önkormányzatok tevékenységéről szóló információkat az önkormányzat honlapján oroszul és a köztársaságok hivatalos nyelvein is közzé kell tenni. A Komi Köztársaságban a komi hivatalos nyelv, de egy önkormányzati oldalnak sincs komi nyelvű változata.

Andrej Szokolov már korábban a Komi Köztársaság ügyészségéhez fordult azzal a problémával, hogy az önkormányzati oktatási intézmények egyetlen weboldala sem teszi közzé tájékoztatóit komi nyelven. Az ügyészség a bejelentést továbbította a köztársaság nemzetiségi ügyekkel foglalkozó minisztériumához, ahol az üggyel nem foglalkoztak tovább. Szokolov ezután határozta el, hogy a járási ügyésségeket keresi meg.

A Komi Köztársaság 21 járásának ügyészségei közül eddig hét válaszolt megkeresésére. A Sziktivkari és a Sziktivdini járás ügyészsége egyetértett a kifogással, és felszólította az érintett önkormányzatok vezetőit a jogsértések megszüntetésésre.

Ezzel szemben a vorkutai ügyészség csupán megvitatásra továbbította a bejelentést a városi önkormányzatnak. Az uszty-cilemi ügyészség szintén továbbította a bejelentést, de a nemzetiségi minisztériumnak. Szokolov szerint ezen járások ügyészségei mindig félretolják a hasonló tartalmú bejelentéseket.

Alaposabban foglalkozott a problémával az Izsmai, az Uhtai, illetve a Szosznogorszki járás ügyészsége. Ez utóbbi kettő azt emelte ki, hogy a köztársasági törvényhozás nem fogadott el a kérdést szabályozó törvényt. Ez azonban jogilag irreleváns, hiszen a föderációs törvény rendelkezését ez nem befolyásolhatja.

A helyzet abszurdítása, hogy a teljesen egyértelmű törvényt a különböző ügyészségek egészen különböző módon értelmezik, ill. az azonos tartalmú bejelentésekkel egészen különböző módokon járnak el.

Források

В Коми одни прокуроры поддержали коми язык в Интернете, другие - нет

Помощник депутата Госсовета Коми требует привести в соответствие с законодательством официальный сайт Сосногорского района

Понимание отставки Правительства Главой Республики приходит через призму практики

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X