nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ahány ügyészség, annyi vélemény?

Andrej Szokolov szosznogorszki lakos, a Komi Államtanács képviselőjének, Vera Szkorobogatovának segédje több ügyészséghez is fordult azért, mert az önkormányzati honlapok kizárólag orosz nyelvűek voltak. Az ügyészségek rendkívül különböző módokon reagáltak.

Fejes László | 2011. január 24.
|  

Az információról, az információs technológiáról és az információvédelemről szóló szövetségi törvény szerint az önkormányzatok tevékenységéről szóló információkat az önkormányzat honlapján oroszul és a köztársaságok hivatalos nyelvein is közzé kell tenni. A Komi Köztársaságban a komi hivatalos nyelv, de egy önkormányzati oldalnak sincs komi nyelvű változata.

Andrej Szokolov már korábban a Komi Köztársaság ügyészségéhez fordult azzal a problémával, hogy az önkormányzati oktatási intézmények egyetlen weboldala sem teszi közzé tájékoztatóit komi nyelven. Az ügyészség a bejelentést továbbította a köztársaság nemzetiségi ügyekkel foglalkozó minisztériumához, ahol az üggyel nem foglalkoztak tovább. Szokolov ezután határozta el, hogy a járási ügyésségeket keresi meg.

A Komi Köztársaság 21 járásának ügyészségei közül eddig hét válaszolt megkeresésére. A Sziktivkari és a Sziktivdini járás ügyészsége egyetértett a kifogással, és felszólította az érintett önkormányzatok vezetőit a jogsértések megszüntetésésre.

Ezzel szemben a vorkutai ügyészség csupán megvitatásra továbbította a bejelentést a városi önkormányzatnak. Az uszty-cilemi ügyészség szintén továbbította a bejelentést, de a nemzetiségi minisztériumnak. Szokolov szerint ezen járások ügyészségei mindig félretolják a hasonló tartalmú bejelentéseket.

Alaposabban foglalkozott a problémával az Izsmai, az Uhtai, illetve a Szosznogorszki járás ügyészsége. Ez utóbbi kettő azt emelte ki, hogy a köztársasági törvényhozás nem fogadott el a kérdést szabályozó törvényt. Ez azonban jogilag irreleváns, hiszen a föderációs törvény rendelkezését ez nem befolyásolhatja.

A helyzet abszurdítása, hogy a teljesen egyértelmű törvényt a különböző ügyészségek egészen különböző módon értelmezik, ill. az azonos tartalmú bejelentésekkel egészen különböző módokon járnak el.

Források

В Коми одни прокуроры поддержали коми язык в Интернете, другие - нет

Помощник депутата Госсовета Коми требует привести в соответствие с законодательством официальный сайт Сосногорского района

Понимание отставки Правительства Главой Республики приходит через призму практики

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X