nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Igen, tessék! – Da, poftiţi!
Nem a magyar nyelvet akarják erősíteni

A Kolozsvári Magyar Napok keretében indították útjára a Claudiopolis Egyesület által kezdeményezett és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) által szervezett Igen, tessék! – Da, poftiţi! mozgalom többnyelvűséget népszerűsítő kampányát a Szabók bástyájában.

MTI | 2011. augusztus 16.
|  

A kolozsvári Szabadság keddi számában azt írja, hogy a program célja a kommunikáció megkönnyítése azon szolgáltatók (intézmények, cégek, civil szervezetek) és ügyfeleik között, amelyek és akik a többnyelvűséget mint erőforrást kívánják hasznosítani.

Horváth István szociológus, ötletgazda kifejtette, hogy nem a magyar nyelv használatának erősítésére törekednek, hanem arra, hogy ha eleve jellemző a kétnyelvűség egy szolgáltatóra és a hajlandóság is megvan benne annak használatára, akkor lehetőséget teremtsenek annak jelölésére is.

Az ötletgazda felidézte a társadalmi összefogásra alapozó mozgalom másfél évvel ezelőtti beindítását és baráti körben történő terjedését. Úgy érzi azonban: nem volt elég 2-3 ember ahhoz, hogy kezdeményezésük átütő erővel hasson.

Vincze Róbert projektfelelős a lapnak elmondta, hogy „ötven céget kerestünk meg, és felajánlottuk nekik, hogy használják a mozgalom logóját, bemutatóanyagait, legyenek a mozgalom partnerei. Általában pozitívak voltak a visszajelzések. Emellett népszerűsíteni fogjuk a kezdeményezést a Kolozsvári Magyar Napokon, és tájékozódni lehet az igentessek.ro honlapon is”. Mint hangsúlyozta, kezdeményezésük nemcsak a kolozsvári és a városban tanuló magyar lakosságot célozza meg, hanem az oda érkező turistákat is, éppen ezért magyarországi honlapokon, közösségi fórumokon is felhívják rá a figyelmet. „A nyelveket újra is lehet éleszteni, például úgy, hogy használjuk olyankor és ott, ahol már szokatlannak tűnik a magyar szó, bárkinek felkínáljuk a magyar párbeszéd lehetőségét” – olvasható a honlapon. Ezt segíti elő, ha az üzletben vagy a piacon úgy szólnak: „Igen, tessék! – Da, poftiţi!”, vagy ha üzletbe, intézménybe belépve két nyelven köszönnek a vásárlónak, ügyfélnek. A kampány kezdeményezői szerint ezzel udvariasan fel lehet kínálni a választás lehetőségét, esélyt adni a magyar nyelvű párbeszédre.

„Viseletével Ön jelzi, hogy tud és hajlandó magyarul megszólalni. Ha ez így van, akkor kérem: látható helyre tűzze ki az Ön nyelvi gazdagságának és a magyar nyelv iránti elkötelezettségének e kis jelét!” – biztatja a honlap a kezdeményezéshez csatlakozni hajlandókat.

Horváth Anna, a Claudiopolis Egyesület elnöke a többnyelvűséget mint erőforrást, az anyanyelvhasználatot pedig mint értéket emelte ki. Szerinte az intézményes keret már adott, hiszen a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája biztosítja azt, csak éppen tartalommal kell megtölteni.

Toader Nicoara, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese örömmel nyugtázta, hogy az általa képviselt intézmény az egyik legfontosabb partnere a mozgalomnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X