nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bővül a nyelvhasználati kampány Erdélyben

Egyre népszerűbb Romániában a Kolozsváron egy hónapja elindított Igen, tessék! jelszóval meghirdetett, a magyar nyelvhasználatot és a többnyelvűséget népszerűsítő kampány.

MTI | 2011. szeptember 28.
|  

A román-magyar határon átnyúló projekt célja, hogy a közintézmények több nyelvet beszélő dolgozói nyelvtudásukat hirdető névtáblát viselnek.

Az ötlet egy magyarországi kórházban kezelt román nemzetiségű személytől származik. A kórház orvosai nem beszéltek románul, így a páciens nehezen értette meg velük, mi a panasza. Végül valamelyikükről kiderült, hogy beszél románul. A beteg ekkor gondolt arra, hogy a románul és magyarul, illetve más nyelveken tudó, közfeladatot ellátó személyek viseljenek az általuk beszélt nyelvet jelző kitűzőket. Például románul Da, poftiţi!, vagy magyarul Igen, tessék! feliratút, mind Magyarországon, mind Romániában – írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

A kolozsvári Claudiopolis Egyesület által kezdeményezett és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) által szervezett nyelvhasználati kampányhoz Kolozsváron kívül elsőként a romániai Bihar megyei Tanács csatlakozott.

Kiss Sándor, a Bihar megyei Tanács alelnöke szerint a projekt elsősorban nem az erdélyi magyaroknak válik majd hasznára, hanem a magyarországi magyaroknak, illetve a romániai románoknak, a kisebbségben élők ugyanis jórészt mindkét nyelvet ismerik.

Bihar megye partnerei a projektben a két szomszédos, határ menti magyarországi megye, Hajdú-Bihar, illetve Békés.

A projektben való részvételről kedden döntött a tanács, a határozat szerint év végéig az általuk koordinált összes intézményben kihelyezik a logókat, amelyek jelzik, hogy az intézményben magyarul is lehet ügyeket intézni, a két nyelven beszélő dolgozókat pedig ellátják a Da, poftiţi! Igen, tessék! feliratú névtáblákkal. A projekthez bármilyen más intézmény is csatlakozhat.

Az augusztus közepén elindult nyelvhasználatot népszerűsítő programhoz eddig 14 cég csatlakozott – nyilatkozta a kolozsvári napilapnak Vincze Róbert projektfelelőstől. Mint mondta, a szervezők további terjeszkedésre készülnek: miután a Szatmár és Bihar megyei illetékesekkel már felvették a kapcsolatot, a közeljövőben Közép-Erdély és a Partium szórványvidékein is népszerűvé kívánják tenni a mozgalmat. Ugyanakkor meglepetésükre már bukaresti cégek is jelezték részvételi szándékukat.

A kezdeményezők olyan kiadványt terveznek, amelyben Kolozsvár térképén feltüntetik a részt vevő cégeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X