nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Neekerikylä
Elég a Négerfaluból?!

Változnak az idők, és vele együtt változik a szavak stílusértéke is.

Rénhírek | 2013. július 5.
|  

A finnországi Vaasa városában évtizedek óta létezik egy Neekerikylä (svédül Negerby), azaz ’négerfalu’ nevezetű városrész. A környéken sosem élt jelentős számú afrofinn: a helytörténészek szerint az elnevezés onnan ered, hogy a környéken eredetileg sötét falú házakat építettek (mi most csak fehéreket találtunk a környéken). A házak tervezője Alvar Aalto világhírű finn építész volt, az ő tiszteletére a városrész hivatalos neve most Aaltopuisto (Aalto-park), de egy utca továbbra is a Neekerikylä nevet viseli.

Korábban a finnben, akárcsak a magyarnak, a néger szónak nem volt semmilyen negatív mellékzöngéje. Mára azonban ez megváltozott, nem csoda hát, hogy a környék lakói évek óta fontolgatják az átkeresztelést. Most a lakosok kezdeményezésére a városi önkormányzat is foglalkozik az üggyel, alaposan felméri a lakosok véleményét. A tervek szerint az utcát is az Aaltopuisto névre keresztelnék át.

Források

Aaltopuisto

Neekerikylä on jälleen esillä

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 blogen 2013. július 6. 10:02

Ma sincs.

5 salak 2013. július 5. 23:08

"Korábban a finnben, akárcsak a _magyarnak_, a néger szónak _nem_ volt semmilyen negatív mellékzöngéje."

vagy "magyarban" vagy "sem".

Remélem, "sem".

4 Roland2 2013. július 5. 20:03

@Pesta: Finnországban sok szomáli bevándorló él, lehet , az ő érzékenységükre gondolnak.

3 Pesta 2013. július 5. 18:19

Má' a finnek is rásiszták, na! Maradjon csak néger, mit nem tetszik nekik, he?! Mi baj a négerrel?!

:)

Nekem Angolhonban volt furcsa élményem. A könyvtárba jártam netezni és volt egy részleg: Black History. Ebből rögtön arra asszociáltam, hogy ez ilyen „Dark Side of History" szekció, kínzások, népirtások és egyéb mindennapos csúnya dolgok, mígnem le nem esett, hogy miért kuksol annyi fehér szempár ott a félhomályban. A „minek nevezzelek" tipikus esete.

2 Falvay Dóra 2013. július 5. 15:17

Ja, és mert megirigyeltem a finnektől, hogy nekik is saját szavuk van rá.

1 Falvay Dóra 2013. július 5. 15:16

Én azt szeretném kérdezni - off, de nyelvi kérdés -, hogy a "park" nem ugyanaz-e, mint a "liget"? Van valami jelentésárnyalatbeli különbség? Emlékszem, kiskoromban Fehérváron mindig ligetekbe jártunk nagymamámmal sétálni, pedig azok csak szimpla parkok voltak. A Városliget, a Népliget is park volna máshol, nem? Namost, azért kérdezem, mert szerintem a park nagyon ronda szó, a liget meg szép.

Információ
X