nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sztereotípiák
Túl sok időt töltöttél el Finnországban, ha...

A Helsingin Sanomat hosszú listájából megtudhatjuk, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek arra utalnak, hogy kezdünk „finnesedni”. Tartsunk önvizsgálatot!

Sunnuntaiset Lapset | 2011. július 30.
|  

A lista harminchét pontjából válogattunk, a Helsingin Sanomat megjegyzéseit néha cáfoltuk. Íme a Rénhírek kilences listája:

1. Szereted a csöndet

Igen, habár a csöndes és tartózkodó finnekről szóló sztereotípiák („Beszédes, mint egy finn”) veszélybe kerültek, ahogy az ország egyre inkább urbanizálódik, és a finneknek nincs más választásuk, mint beszélgetni. Egyébként Szentivánéjkor a „folyékony” fesztivál idején bebizonyosodik, hogy a finneknek igenis van hangjuk. Gyakran hallani robosztus férfiakat, ahogy tavakon átkiabálnak egymásnak: „Pekkaaaaa, Pekkaaaa”, „Arskaaaa, Arskaaaa”. Általában ez a beszélgetés nem mélyül el jobban keresztnevek ismételgetésénél, de legalább hangos.

2. Körbenézel a szatyorgyűjteményedben, hogy melyiket vidd magaddal a boltba

A finn boltokban kapható szatyrok minősége jobb, mint más országokban. Talán azért van ez, mert ezeknek a szatyroknak jóval nagyobb súlyt és jóval több visszaváltható üveget kell elbírniuk. A szatyortágító versenyeknek például nagy sikerük van a külföldi sajtóban. És igen, Finnországban ennél hajmeresztőbb versenyeket is szoktak rendezni.

3. Még mínusz harminc fokban sem vagy hajlandó kalapot/sapkát hordani

Ezt az állítást hivatalból cáfolnánk. A Rénhíreken már tervezzük egy finnországi öltözködési szokásokkal foglalkozó cikk megjelenését, addig azonban csak annyit mondanánk, hogy „de”.

Finn férfi sapkában
Finn férfi sapkában
(Forrás: fanpop.com)

4. Az ok, amiért komppal mész Stockholmba vagy Tallinnba:

a. vámmentes  vodka

b. vámmentes sör

c. vámmentes... alkohol?

A 2004-es erőteljes növekedés ellenére (amikor az alkohol adója csökkent), a finnek még mindig csak a középmezőnyben vannak az egy főre jutó alkoholfogyasztás bajnoki táblázatán (csak évi tíz liter tiszta szeszt isznak fejenként).

5. A napi kávéfogyasztásod hat bögre...

De amennyi koffein abban a hat bögrében van, annyi erőből akár egy féllel is ihatnál.

6. Átalakuláson mentél keresztül, és:

a. elfogadod, hogy a mustamakkara (véres hurka) étel

b. elfogadod, hogy az alkohol is étel

A kérdéses hurka tamperei specialitás.

7. Tudod, hogy a „vallási ünnep” kifejezés valójában azt jelenti, hogy „rúgjunk be!”

Az legalábbis gyanús, hogy jó néhány vallási ünnepet, amely a hét közepére esett, a legközelebbi szombatra raktak át.

8. Ízlik neked a salmiakki

A salmiakki talán a medvecukorhoz hasonlít legjobban, és csak a finnek (illetve a finn szakos egyetemisták) körében népszerű. Hírhedt ital is készült a salmiakki ízével, a Koskenkorva Salmiakki vagy Salmiakkikossu vagy Salmari.

Koskenkorva Salmiakki
Koskenkorva Salmiakki
(Forrás: Wikimedia commons / pc / CC BY-SA 3.0, 2.5, 2.0, 1.0)

9. Te is úgy érzed, hogy 80 fok a szaunában még hűvös, de kint a 20 már elviselhetetlenül forró

Egy kissé túlzás, de van alapja. Nem olyan rég láttunk a Facebookon egy hozzászólást, amelyben egy finn ismerős érdeklődött, hogy vajon Budapesten is olyan meleg van-e, mint Finnországban, ahol már 26(!) fokos a hőség. A szaunáról pedig bővebben itt.

Forrás

Helsingin Sanomat (international edition): You know you have been in Finland too long

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 erdeklodo 2011. augusztus 3. 18:03

Egyetlen reszeget sem lattam Helsinkiben. Viszont szeretik a levest, amit a magyarok is szeretnek. A hurkajuk nagyon jo, es az anglok is esznek veres hurkat, black puddingnak hivjak. Talan meg kellene emlekeznunk arrol, hogy a finnek evszazadokon keresztul harcoltak fuggetlensegukert , soha nem volt gyarmatuk, es nagyon ugyesek a technologiaban. Nokia. Tobb mint tiz evvel ezelott mar volt lapos TV-juk, ami meg Amerikaban sem volt akkor. Csak jot tudok mondani a finnekrol.

2 Nước mắm ngon quá! 2011. augusztus 1. 13:05

A finnek a WHO szerint messze nem isznak meg fejenként annyi tiszta szeszt mint a magyarok.

Aki nem hiszi: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption

1 öreg sztranyo 2011. július 31. 21:07

Az a gyanúm, hogy minket, magyarokat, sem a visszaváltott üvegek mennyisége, sem az évi 10 liter tiszta szesz, sem a mustamakkara nem hat meg. A véres hurka - akár rizzsel (így szeretem legkevésbé), akár kukoricakásával, akár pirított zsömlekockával keverik a bélbe töltendő alapanyagot - kitűnő eledel. Talán a mellé fölszolgált áfonyalekvár gondolkodtat el kissé. Bár, ha az ananászos pizzára gondolunk...

Információ
X