nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Furcsa tréfa április elsejére

Április elsején helyi diákok megtréfálták a finn Mikkeli lakosait: a városközpontban orosz nyelvű utcatáblákat helyeztek ki.

Fejes László | 2011. április 9.
|  

A kelet-finnországi, ám a határtól távolabb eső Mikkeli lakosai április elsején megdöbbenve tapasztalták, hogy az utcanevek a városközpontban oroszul is fel vannak tüntetve. Finnország csak a huszadik század elején vált függetlenné Oroszországtól, mely uralmának utolsó évtizedeiben már erősen oroszosító politikát folytatott. A 20. század folyamán Oroszország (pontosabban a Szovjetunió) többször is megpróbálta befolyása alá vonni Finnországot, a második világháború alatt még bekebelezésére is kísérletett tett. Bár pillanatnyilag a finn–orosz viszony igen jónak mondható, és az orosz turisták egyre nagyobb bevételi forrást jelentenek Finnországnak, valószínűleg a város lakóinak egy részében rossz érzéseket szült ez a vicc.

Furcsa tréfa április elsejére
Forrás: finnugor.hu

A hírek szerint a táblákat kifüggesztő diákok egy április végi finn–orosz kulturális fesztiválra szerették volna felhívni a figyelmet. A táblák az orosz turistáknak tett kedves gesztusként akár kint is maradhattak volna, de valószínűleg a szervezők sem érezték úgy, hogy ez helyénvaló lenne: estére az összes táblát leszerelték.

Forrás

Жители финского города Миккели 1 апреля увидели указатели на русском языке

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Fejes László (nyest.hu) 2011. április 11. 08:01

@Roland2: Ezek azért nehezen vethetőek össze azzal az orosz/szovjet mainstream politikával, hogy Finnország egészét bekebelezzék.

4 Roland2 2011. április 10. 22:22

@Fejes László (nyest.hu):Hát mondjuk Slota pár feles után kedvet kapott ahhoz,hogy a híveit tankokba szólítsa Magyarország ellen,vagy pl. egy-két éve az SNS honlapján volt egy térkép,amely Magyarország területét Ausztria és Szlovákia részeiként ábrázolta.

Persze ezek csak részeges hőbörgők üres kirohanásainak tekinthetők bármilyen alap nélkül,de ne ne felejtsük el,hogy az előző években ők is a szlovák kormány tagjai voltak,és mondjuk a miniszterlnök vagy az elnök nem nagyon határolódott el tőlük.

(Az csak mellékes,hogy a Tiso-kormánynak voltak olyan ábrándozásai,hogy egy esetleges német győzelem esetén a háború során nyújtott "segítségnyújtás"-ért cserébe nem csak az elcsatolt déli részeket,hanem még további észak-magyarországi területeket is kihasíthatnak Mo.-ból - Tuka és Mach magyarellenes kijelentéseit meg kár is megemlíteni)

3 Fejes László (nyest.hu) 2011. április 10. 21:36

@zlatko: Nem is emlékszem, a szlovákok mikor is fenyegették Magyarország létét?

@Pesta: Katonai emlékművek mindenhol vannak, az egykori ellenségek területén is. Egyébként Oroszországban láttam több magyar katonai emlékművet, nagyon szépen rendben tartják őket, pedig hát a magyar katonáknak nem sok keresnivalójuk volt ott.

2 Pesta 2011. április 10. 19:00

Nem, Budapesten szovjet betonfallosz van, csak sajnos nem poénból...

1 zlatko 2011. április 10. 18:51

mintha Budapesten szlovák feliratok lennének....szép

Információ
X