nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az észtek belógatták

Egy balatoni hajókázás során eltöprenghetünk, mit jelképez a zászlósor a szomszédos vitorláson. Talán nem is gondolnánk, hogy a kódlobogókban titkos üzenet rejtőzhet. És mit lengetnek egymásnak az észt tengerészek? Kiderül a tallinni Tengeri Napokon.

Tulikas | 2012. július 13.
|  

Amíg nem volt rádió, a hajók legénysége nehezen tudott kommunikálni egymással. Ezért nagyon fontos volt, hogy a tengerjárók kialakítsanak valamiféle egységes kódrendszert. A zászlók használata eléggé kézenfekvőnek tűnhetett, hiszen jó időben – különösen távcsővel – messziről látni lehetett, milyen „rongyokat akasztottak ki száradni” a másik hajón. Aki nem ismerte a kódlobogós ábécét, annak is sokat mondó lehetett például, ha egy hajó árbocára hirtelen felhúzták a fekete halálfejes zászlót.

Nem sok jót ígér...
Nem sok jót ígér...
(Forrás: Wikimedia Commons / Manuel Strehl)

Mit üzent a Győzelem?

Az évszázadok alatt többfajta jelölési mód is kialakult, nevezetes például a trafalgari csatában is használt Popham-féle numerikus kódrendszer. A leghíresebb üzenetet, amelyet ezzel a jelölési móddal „adtak fel”, Nelson admirális küldte 1805. október 21-én Victory (Győzelem) nevű hajójáról a trafalgari csata kezdete előtt. Az üzenet szövege England confides that every man will do his duty (’Anglia biztos benne, hogy mindenki megteszi kötelességét’), amelyben a zászlók számokat jelölnek, és bizonyos számkombinációk egy-egy gyakran használt szóra utalnak, például 253 volt az England (Anglia) szó kódja.

Érdekesség, hogy az üzenetben le kellett cserélni a confides ’biztos benne’ szót az expects ’elvár’ elemre, mert a confide igére nem volt számkombináció, és ebben az esetben hét külön zászló(sor) kellett volna a jelöléséhez. (A betűket az ábécében elfoglalt helyük alapján jelölik számokkal, például az A betűre az 1-es szám utal stb.) Nelson zászlójelzése tehát a leghíresebb Popham-féle kódrendszerű üzenet lett, több értelmezése is született, valamint az angol kultúrkörben sokat idézett mondattá vált. (Még William Turner Trafalgari csata című festményén is megjelenik az üzenet utolsó három „betűje”.)

Nelson üzenete
Nelson üzenete
(Forrás: Wikimedia Commons / Zscout370)

A ma használt zászlókódrendszer 1934-re vezethető vissza. A zászlók nem csak az (angol) ábécé egyes betűinek feleltethetők meg, hanem egy-egy lobogó, illetve ezek kombinációi rövid üzeneteket is közvetíthetnek. A hajózási zászlók rendszerét ismertető angol Wikipédia-oldalon részletesen megtalálhatjuk mindegyik lobogó jelentését. A következő jelzés (J mint Juliet) láttán például érdemes jó messzire eltávolodnunk a zászlót kitűző járműtől, mert az adott hajón vagy tűz van, vagy veszélyes rakomány, amely ráadásul még szivárog(hat) is.

J = Juliet, akit még Rómeó is elkerülne
J = Juliet, akit még Rómeó is elkerülne
(Forrás: Wikimedia Commons / Indolences)

Izgalmasak még az ismétlő és a helyettesítő zászlók, amelyek némi agymunkára késztetik a zászlósorok szemlélőit. Például a noon ’dél’ szó az N és az O betűket jelölő zászlók, valamint az ’első elemet ismétlő’ és a ’második elemet ismétlő’ zászló kombinációjából áll össze.

Tengernyi vizes program

Akik július 13. és 15. között ellátogatnak Tallinnba, megismerhetik a nemzetközi, valamint a belső használatú zászlójelzések értelmét, mivel az észtek most feltárják a tengerészek régi-új titkait a nagyközönségnek. Ugyanis az észt fővárosban idén is megrendezik a már hagyományosnak mondható Tallinni Tengeri Napokat (Tallinna Merepäevad). A rendezvényt 2008 óta tartják, és már az első évben is gazdag programot kínált, a művészeti események és koncertek mellett kézművespiaccal és nagy dínomdánommal.

A tengeri napokon olyan különleges programokra is számítani lehet, mint a teherhajók és vontatók táncbemutatója vagy a tangóest, amely a rendezvény egyik záróeseménye lesz majd. A korábbi években is része volt a programnak a hajók tánca, amelyből egy részletet megfigyelhetünk a következő felvételen.

A színvonalas koncertek mellett bizonyára népszerű lesz a hallevesfőző-verseny is. (Az észt hallevesben nincsen paprika, így színe és ízvilága teljesen eltér a nálunk megszokottól halászléétől. A hozzávalókat az észtül nem tudók is könnyen elleshetik a készítését bemutató videóról.)

A Tengeri Napok elnevezésű rendezvény honlapján a program mellett hasznos linkeket is találhatunk, de a készítők a gyerekekre vagy gyermeki lelkületű felnőttekre is gondoltak, mert az ide látogatók játszhatnak hajós gyorsulási versennyel, összeállíthatnak flash-képeslapokat, és megnézhetik az oktatási céllal készített Juss nyuszi főszereplésével készült oktatósorozatból a 2009-es tengeri napokra készített videót. A részlet észtül van, de az animáció segítségével így is kiderül, hogy a videó elején a hajótípusokat ismerhetjük meg, majd egyes tengerészeti terminusokkal és a zászlók kódolt üzeneteivel barátkozhat meg a néző, végül pedig tulajdonképpen programajánlót kapunk, ahogyan végigkövethetjük a nyuszicsalád kalandjait a Tengeri Napok rendezvénysorozaton.

A vizes élmények mellett számos kiállítás és koncert is gazdagítja a programot. Az észtek körében népszerű tengerésznóták elmaradhatatlanok egy ilyen tengeri medvés eseményről. A színvonalas és sokrétű zenei programban helyet kapnak olyan nemzetközi hírnevű fellépők is, mint például Siiri Sisask, aki 13-án éjfélkor lép majd fel. A helyszín maga is különleges: Siiri Sisask ugyanis az egykori Lennusadam (Légi kikötő) hangárában ad koncertet. A különleges akusztikájú és hangulatú épület az Eesti Meremuusemhoz (Észt Tengerészeti Múzeum) tartozik. A múzeum nem csak a helyszínt biztosította a rendezvényhez, hanem igyekezett minél színesebbé tenné ezeket az ünnepnapokat. Így például közelről meg lehet majd csodálni az egyetlen észtországi tengeralattjárót, Lembitet, amely számos szempontból egyedülálló. Ez az egyetlen olyan baltikumi tengeralattjáró, amely a második világháború előtti időkből megmaradt (1936-ban rendelte Észtország Angliából), illetve ez a világ legrégebbi tengeralattjárója.

Lembit, a matuzsálem
Lembit, a matuzsálem
(Forrás: Wikimedia Commons / et:User:Siim7n7)

Az idei tengeri napok különlegessége, hogy több magyar művész is részt vesz a programban. Az érdeklődők a kikötőben fölállított jazzszínpad mellett megtekinthetik Sánta István Csaba Jazzonance című fotókiállítását, amelyet híres jazz-zenészekről és jazzénekesekről készített felvételekből állított össze. Ezenkívül a magyar néptáncegyüttes programja után különleges élményben lehet része azoknak, akik Kántor István (vagy művésznevén Monty Cantsin) fellépésén részt tudnak venni. A jelenleg Kanadában élő videóművész elektropopot énekel és indusztriális zenét készít, és nem mellesleg a neoizmus irányzat megalapítója. Még az is lehet, hogy performanszai során zászlókkal fog üzenni a közönségnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X