nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felkelések, lázadások, forradalmak a filmvásznon
A Rokon népek napja Észtországban

Bár Észtország jóval kisebb Magyarországnál, a Rokon népek napjára kínált programok gazdagsága felülmúlja mindazt, ami hazánkban várható.

Fejes László | 2012. október 4.
|  

Észtországban komolyan veszik a rokon népek napját. Október 17. és 19. között három városban, Tartuban, Viljandiban és Tallinnban is nagyszabású koncertet szerveznek. Ezen a magyarokat a Live Act Folk jazz-etnozenekar képviseli. Mellettük hanti, komi, számi és finn  előadókat hívtak, illetve apró csavarként mariföldi udmurtokat és udmurtföldi marikat. Ugyanakkor a koncerten fellépnek az Észtországban élő finnugorok zenekarai, illetve észt együttesek is.

Lesznek komolyzenei koncertek is: több helyen is szerveznek kamarazenekari koncertet, ahol többek között Veljo Tormis balti-finn és Bartók Béla magyar népzenei feldolgozásai hallhatóak. A már említett Live Act Folk egy jazzklubban önálló koncerttel is fellép.

A tallinni Artis moziban három játékfilmet mutatnak be. Az egyik a norvég A kautokeinói felkelés című 2008-as film, mely a számik 1852-es lázadását, illetve annak véres leverését mutatja be. A második a Jeremij Ajpin regényéből, a Szűzanya a véres havonból készült orosz film, melyet észtül Vörös jég címen mutatnak be. Ez az 1930-as kazimi felkelés idején játszódik – ekkor a hanti lázadtak fel a kollektivizálás és a gyerekek bentlakásos iskolába hurcolása ellen. A harmadik film a magyar Szabadság, szerelem. A bemutatókat elsősorban gimnazistáknak szánják, a vetítést beszélgetés követi. A Jaan Tõninsson Intézetben tíz finnugor témájú dokumentumfilmet mutatnak be, közöttük például a Komi-permják ősz címűt. (Ezeket a filmeket egyébként kölcsönözni is lehet.)

Bár színházi előadást ezúttal nem szerveznek, most mutatják be a Tallinn2011 kulturális fővárosi program keretében készült, a No99 színház előadása alapján készült Sugrierror.com című dvd-t. (A sugri a soome-ugri, azaz ’finnugor’ rövidítése.)

A rokon népek napja alkalmából egy a rokon népeket bemutató fotókiállítás nyílik a tartui Észt Nemzeti Múzeumban, illetve egy karjalai terepmunka fotóanyagát és a számi sámándobhoz kapcsolódó grafikákat mutatnak be a tartui Észt Nemzeti Könyvtárban. A programban kisebb konferenciák, szemináriumok is szerepelnek.

Bár várható, hogy Magyarországon is lesznek programok a rokon népek napján, ilyen szabású programokra aligha számíthatunk. Természetesen amint tudunk részleteket, beszámolunk róluk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X