nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hagyomány és Homonímia
Urál‒Altaj

Magyar őstörténeti tanulmányokban gyakran előfordul két hegység, az Urál és az Altaj neve. De vajon miért nem Ural és Altáj?

zegernyei | 2022. augusztus 9.
|  

A helyesírási szabályzat 12. kiadása ‒ miként az előzőek is ‒ foglalkozik az idegen közszavak és tulajdonnevek átírásával. E fejezetben található a 220. paragrafus, amely így szól: „Az egyes nem latin betűs nyelvekre vonatkozó magyaros átírás szabályait akadémiai kiadványok tartalmazzák.”

Most éppen arra vagyunk kíváncsiak, hogy két nagy hegység neve hogyan írandó: Ural vagy Urál és Altaj vagy Altáj? Kérdésünkre a választ egy duplacímű akadémiai kiadványban keressük: A cirill betűs szláv nyelvek neveinek magyar helyesírása. Az újgörög nevek magyar helyesírása. (Főszerk. Hadrovics László, szerk. Zoltán András. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1985.)

Urál
Urál
(Forrás: Wikimedia Commons CC-BY 2.0)

Az Урал szabályos magyar átírása Ural lenne. Az említett kiadványban azonban ezt olvassuk: „A korábbi és a jelenlegitől eltérő átírási megoldásokat őriznek többek közt az alábbi nevek: […] Urál (hegység és folyó). Ezekre az esetekre a példatárban a hagy rövidítéssel (= hagyományos névalak) hívjuk fel a figyelmet.” (33‒34.) És valóban az orosz nevek példatára az Урал ‒ Urál átírást adja meg (71.) No de mi van akkor, ha az eredeti orosz földrajzi név azonos írásképű valamely magyar szóval, mint pl. az Ural (hegység) az urallal?

Az ural jelentése A magyar nyelv értelmező szótára szerint:

 1. (régies) Urának, parancsolójának tekint, maga felett állónak ismer el vkit, és ezt magatartásában is kifejezi, kinyilvánítja. Micsoda tanács ez – ember ilyet halljon! – Az egy birodalom két főt hogy uraljon? (Arany János) Ahány kopjás elportyázgat künn a pusztán, őt uralja. (Herczeg Ferenc) || a. (ritkarégiesirodalmi nyelvben) Urának szólít vkit. Hallatszik, hogy valakit a csatlósok odakinn nagyon uralnak. (Jókai Mór)
 2. (választékos) Hatalmában tart, maga alatt állónak tekint, kényére-kedvére használ vmit, birtokában van vminek; uralkodik vmin. Uralja a helyzetet. Uralja mestersége technikáját. Uralta az egész vármegyét. A 376-os magaslatról ütegeivel uralta a terepet. Hangosan jöttek, mentek, és uralták a tért. (Tolnai Lajos)
 3. (átvitt értelembenválasztékos) Vmi ural vmit: vmely természeti alakulat v. építmény úgy helyezkedik el, hogy mintegy középpontja, legjelentősebb része vmely területnek, s róla az egész terület belátható, ellenőrizhető, védhető; uralkodik vmin. A hegy, a vár uralta az egész környéket.

Az ilyen esetekről így rendelkezik a szabályzat: „A hagyományos kivételek mellett az ékezést legfeljebb a nem kívánatos homonímia elkerülésére alkalmazhatjuk még (Аня ‒ Ánya, Таня ‒ Tánya, vö. magyar anya, tanya). (35.) Érdekes, hogy a nem kívánatos homonímiák között nem szerepel az Урал ‒ Ural egybeesése az ural szóval, noha itt lenne a helye, és az Uralt éppenséggel ékezni kell a nem kívánatos homonímia miatt. Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy az Урал‒Urál átírást nemcsak a hagyományos írásmód tiszteletben tartása, hanem a homonímia elkerülése is indokolja.

Altaj
Altaj
(Forrás: Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

A már idézett szabályzat szerint az Алтай szabályos átírása Altaj. A példatárban a hegység ugyan nem szerepel, csak a nevéből képzett tájegység: Алтайский край ‒ Altaji terület (39). Rejtély, hogy a magyar átírást miért nevezi hagyományosnak (hagy) a példatár, amikor mindenben megfelel a szabályzat korábbi oldalain lefektetett alapelveknek. (Hacsak azért nem, mert a край ugyanúgy területnek van fordítva, mint a 25. oldalon az область: Горьковская область ‒ Gorkiji terület.)

Mintha a helyesiras.hu sem igazán tudna dönteni az Altaj és az Altáj között
Mintha a helyesiras.hu sem igazán tudna dönteni az Altaj és az Altáj között


Az Altaj helyett gyakori az Altáj használata is, ami nem szabályos, és inkább neki járna ki a hagy (hagyományos) minősítés. Ezzel a változattal ugyanaz a baj, mint az Urallal, ugyanis nem kívánatos homonímiában van, mégpedig az altáj szóval. Meglepő módon a helyesírási tanácsadó honlap névkereső alkalmazása egyes esetekben mégis engedélyezi: Altáj, Altáji Köztársaság.

Az altáj jelentése A magyar nyelv értelmező szótára szerint:

altáj főnév

(bizalmastréfás) Altest. Az altájon érez fájdalmakat. || a. (bizalmastréfásszépítő, eufemisztikus kifejezésként) Segg (1), fenék (3). Altájon rúg, billent vkit.

Az Altaj hegység Altáj írásmódját sürgősen el kellene felejteni, mielőtt még nagyobb baj lesz belőle. Ugyanis félő, hogyha valaki az idei Kurultaj programjában meglátja az Altáj hangja koncertet (augusztus 13., 12.00, színpad) esetleg halálra röhögi magát.

Urál‒Altaj
Forrás: http://kurultaj.hu/2022/07/2022-evi-kurultaj-reszletes-program/
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
26 mederi 2022. november 29. 10:54

@Fülig James: 18

Kiegészítés a válaszomhoz.

-Megnéztem a linket, de az nem az ural szó eredetéről, hanem az Ural folyó elnevezéséről szól..

Egyébként ha a mai magyar nyelvben lévő úr/ ural kifejezések jelentéstartalmához köthető az Ural hegység neve, az sem volna ellentmondó az eddigi etimológiáknak, hiszen a magyar is uráli nyelvcsaládból való...

-Szerintem, mint említettem, az egy mássalhangzós, és előtte a magánhangzók variációiból feltehetően kialakított szavak csoportja, amely valamiféle hiedelemhez kötött mondatot alkot, arra enged következtetni, hogy olyan megőrzött zárvány mondatról beszélhetünk, amely időben már nem nyelvi családfához, hanem annál régebbi, nyelvi gyökérhez tartozik..

Még az a gondolat is felmerülhet, hogy létezett egy jelentős ősi kultúra, aminek a maradványai nem csak mesterséges, magasszínvonalúan kidolgozott tárgyakban, hanem nyelvzárványokban is fennmaradt, és a mai nyelvekben ezek nyomokban megtalálhatók..

25 mederi 2022. november 28. 21:55

@Fülig James: 18

Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem mondtam sehol, hogy szláv eredetű kenne az Ural földrajzi név.

Az 1-es hozzászólásomban csupán annyit mondtam, hogy az orosz nyelvben nincs a (mint a magyarban), csak á, ezért másként nem is ejthetik ki oroszul, csak á-val.

@szigetva: 19

Te is féleértetted a hozzászólásodból ítélve az idézőjeles kérdés eredetét gondolom...

24 Fülig James 2022. november 26. 11:19

@Fülig James:

Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. században csak legyőzte a finn háttérhatalmat.

23 Fülig James 2022. november 26. 11:12

@szigetva:

Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.

22 szigetva 2022. november 26. 11:06

@Fülig James: A remény hal meg utoljára.

21 Fülig James 2022. november 26. 11:00

@szigetva:

Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.

20 Fülig James 2022. november 26. 10:51

Update: Ural folyó

Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte az Ural folyót a jelenlegi nevére (a hegység nevét alapul véve, amiről viszont eggyel lejjebb írtam). Így még az is lehet, hogy szarmatáról tatárra, vagy tatárról csuvasra keresztelte át, esetleg törökről manysira, vagy fordítva, stb. esetleg obi-ugorról obi-ugorra?

en.wikipedia.org/wiki/Ural_(river)#Etymology

Vajon miért nem tiltakoztak ez ellen még idejében, a 18. században a turkológusok, milyen más fontos dologgal lehettek akkor elfoglalva?

19 szigetva 2022. november 26. 10:42

@Fülig James: Nem érti. Már a #6-ban említettem neki ezt, de hiába.

18 Fülig James 2022. november 26. 10:37

@mederi:

"..mi van ha az eredeti orosz földrajzi név azonos írásképű valamely magyar szóval, mint pl. az Ural (hegység) az urallal?.."

Egy orosz és brit forrásokra mutató wiki cikk szerint ez sem szláv eredetű, hanem baskír vagy manysi, vagy továbbá obi-ugor, osztják, .bolgár-csuvas. Ám a turkológusok szerint tatár (és ezért török ?!). Mindenesetre nem úgy tűnik, hogy szláv eredetű lenne, tehát szláv nyelvű névnek ne tekintsük.

en.wikipedia.org/wiki/Ural_Mountains#Etymology

17 mederi 2022. november 24. 20:40

@szigetva:

A lényeg az, hogy a hódítók ha meghagyják a korábbi földrajzi neveket, vagy vissza állítják valami miatt azokat, meghagyják annak a lehetőségét, hogy konzerválódjon az a tény, hogy nem ők az őslakók adott térségben..

14 szigetva 2022. november 23. 21:18

@mederi: Azt nem tudom, hogy mi a lényeg abban, amit írtál (általában nem szoktam tudni), mindenesetre jól illusztrálja, hogy mit csinálsz: téves adatokból vonsz le az érzelmeid által motivált következtetéseket.

13 mederi 2022. november 23. 21:05

@szigetva: Bocs, tényleg.. A lényegen gondolom nem változtat..

12 szigetva 2022. november 23. 17:02

@mederi:

1. az Uluru (nem "Urulu") nem hegység, hanem egy nagy kő

2. nagyonis megváltoztatták a hódítók, egészen a közelmúltig Ayer's Rock-nak nevezték és nem érdekelte őket, hogy az őslakóknak fontos, hogy ne mászkálják össze. Csak napjainkban rehabilitálták az Uluru nevet és két éve zárták el a turisták elől a sziklát

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X