nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kdo Čech, to muzikant
Zongorákat az utcákra!

Mintegy 30 cseh és morva városban zongorák kerültek az utcákra, a közterekre. Prágában a jövő héttől több helyen sakktáblás asztalok kerülnek ki a közterekre, a kávéházak, vendéglők elé.

MTI | 2014. augusztus 17.
|  

Ötmillió ember nézte meg egy hét alatt az interneten azt az ötperces felvételt, amelyen egy arab fiatalember játszik a prágai repülőtér várótermében elhelyezett zongorán. A zongorát Ondřej Kobza prágai kávéház-tulajdonos, vállalkozó helyezte el a közelmúltban a Václav Havel nemzetközi repülőtéren, és a hangszer rövid idő alatt az utazók kedvence lett. Az alkalmi zenészeket gyakran egyszerre több százan is hallgatják.

Kobza már évek óta a nyári hónapokban zongorát helyez el kávéháza teraszára, amelyen bárki szabadon játszhat. Tavaly nyáron pedig elindította a Zongorákat a városba elnevezésű akcióját, amelynek keretében öt hangszert helyeztek ki a város különböző pontjaira. Meggyőződése, hogy ezzel örömöt lehet szerezni az embereknek. Ötletét azóta többen is támogatták, mert kiderült, hogy nemcsak felpezsdíti a prágai utcák hangulatát, de turistacsalogatónak, reklámnak sem rossz.

Nyilvános zongora a náměstí Mírun (Béke téren)
Nyilvános zongora a náměstí Mírun (Béke téren)
(Forrás: Wikimedia Commons / Jan Polák / CC BY-SA 3.0)

A főleg Beethoven-darabokat játszó libanoni zongoristáról, Maan Hamadehről készült felvétel a videómegosztó portál egyik szenzációja lett. A filmhez fűzött kommentárok elsősorban Prága barátságos, emberi arculatát emelik ki, amely jó lehetőségeket nyújt a népek és kultúrák közeledéséhez.

„A prágai repülőtér hangulata nem hasonlítható az amerikai repülőterekhez, ahol a rendőrök bulldogként mindenkiben terroristát látnak” – írja például az egyik angol nyelvű kommentelő.

Hasonló érdeklődést keltett néhány hónapja egy mások prágai videó is, amelyen a cseh főváros zenei szentélyének számító Rudolfinum épület előtt egy városi rendőr zongorázott néhány percig.

Ondřej Kobza ötletét eddig mintegy 30 cseh és morva város tette a magáévá, zongorák kerültek az utcákra, a közterekre, s az érdeklődés szinte mindenütt nagy. Prágában az ötletet tovább görgették, és jövő héttől több helyen sakktáblás asztalok kerülnek ki a közterekre, a kávéházak, vendéglők elé. „Szeretnék mindenkit felszólítani, hogy ha van jó ötlete, valósítsa azt meg. A város egy hatalmas fehér vászon, amelyre mindenki festhet, amelyet mindenki alakíthat” – mondta Kobza újságíróknak. A kezdeményezés elnyerte a prágai önkormányzat tetszését is, s az ötletek megvalósítását anyagilag is támogatja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Krizsa 2014. augusztus 19. 17:38

Az én egyik gyerekem (itt Izrelben) meg nálam helyezte el évek óta az elektromos lehetőségekkel "feltupírozott" harmóniumukat (zongora-félét). Úgmond, nincs erre elég helyük. Volna, csak a zongorázás-tudása nincs már mindegyikinek a családban.

Nem baj, mindjárt lesz saját lakásuk, s akkor majd hazaviszik. Úgy legyen.

Hát igen, legördül.. az EU művészet-és-értelmesség kapcsolat. Mi, magyarok azért ne gördüljünk le - vele. Szomorú? - de azért jobb, mint egyenesen a szemétbe dobni a zongorákat. Várjunk, tegyük félre azért őket És aki mer, vagyis akinek, mint nekem, nincs semmi veszteni valója - küzdjön. Az életért - az emberért - az emberi értékekért. Most konkrétan a magyar ős-nyelvért.

2 Krizsa 2014. augusztus 19. 16:33

Az én egyik gyerekem (itt Izrelben) nálam helyezte el évek óta, az elektromos lehetőségekkel "feltupírozott" harmóniumukat (zongora-félét). Úgmond, nincs erre elég helyük. Volna, csak a zongorázás-tudása nincs már meg mindegyikinek a családban. Nem baj, mindjárt lesz saját lakásuk, s akkor majd hazaviszik. Úgy legyen.

Hát igen, legördült. az EU művészet-és-értelmesség kapcsolata. Mi, magyarok azért ne gördüljünk le - vele. Szomorú? - de azért jobb, mint egyenesen a szemétbe dobni a zongorákat. Várjunk. És aki mer, vagyis akinek - mint nekem - nincs semmi veszteni valója, küzdjön. Az életért - az emberért - az emberi értékekért. Most konkrétan pedig az ős-magyar nyelvért. Ami Eurázsia ma ismert nyelveinek - valóban / valamiképpemn - az őse.

1 mederi 2014. augusztus 19. 11:53

A parkőr ha van, talán vigyáz, hogy gyerekek ne rongálják, és ha el kezd esni az eső, a hátára kapja és beviszi fedett helyre a zongorát..:)

Információ
X