nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A zene fejleszti a nyelvi készséget, segíti a tanulást

A hangszeres zenetanulás hatással van az agyra, javíthatja a beszéd- és idegen nyelvi készségeket.

MTI / Reuters | 2010. július 22.
|  

A feltételezések ellenére kevés bizonyítékot találtak eddig arra, hogy a zene hallgatása javít az agyi kapacitásunkon, ám a Northwestern University kutatóinak áttekintő elemzése arra utal, hogy a hangszeres zenélés jót tesz számos más kommunikációs készségnek is, beleértve a nyelvet, beszédet, memóriát és figyelmet.

Nina Kraus, a más tanulmányokból származó adatok egyik elemzője elmondta, hogy zenetanulás közben olyan összeköttetések alakulnak ki az agyban az idegsejtek között, melyek az emberi kommunikáció más területein is fontosak.

Mint a szerzők tanulmányukban írják, a zenei képzés hatása azt jelzi, hogy – a fizikai mozgás és annak testi fittségre gyakorolt befolyásához hasonlóan – a zene olyan erőforrás lehet, amely a hallásra vonatkozó fittségre hangolja az agyat, és emiatt a társadalomnak felül kellene vizsgálnia a zene szerepét az egyéni fejlődésben.

Kraus úgy véli, hogy a zenei hangok tanulása növeli az agy alkalmazkodási és változási képességét, valamint lehetővé teszi, hogy az idegrendszer olyan mintázatokat alakítson ki, melyek fontosak a tanulásban.

A Nature Reviews Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmány az elmúlt években lefolytatott, a zenetanulás idegrendszerre gyakorolt hatásaira összpontosító kutatásokat tekintette át. A kutatók hangsúlyozták, hogy komolyabb befektetésre lenne szükség, hogy az iskolai oktatás része legyen a zenei képzés is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X