nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Agyformáló hatások
A zenetanulás megtérül

Már a rövidtávú zenetanulás is fejlesztheti az élethosszig tartó hallást és tanulást.

MTI | 2012. augusztus 28.
|  

A gyermekkorban való zenetanulás jótékony hatással van a felnőttkori hallásra – derült ki egy a Journal of Neuroscience című folyóiratban közölt tanulmányból. A kísérletben 45 felnőtt vett részt. Az eredmények szerint azon résztvevők, akik gyermekként – ha csak rövid ideig is – hangszeren tanultak, felnőttkorban jobban reagáltak a komplexebb hangokra, és a zenei oktatásban soha nem részesültekhez képest jobban teljesítettek a különböző frekvenciák észlelésében is.

Ezen fejlett hallási képesség révén az érintettek könnyen figyelemmel tudják követni a zajos környezetben, például nyüzsgő étteremben folytatott párbeszédeket. „A zene agyformáló hatásaira vonatkozó ismereteinkre alapozva, a tanulmány azt sugallja, hogy már a rövidtávú zenetanulás is fejlesztheti az élethosszig tartó hallást és tanulást” – húzta alá Nina Kraus, a tanulmány szerzője.

Az eredmények szerint néhány évnyi zenetanulással az is befolyásolható, hogy felnőttként miként észleli, illetve fordít figyelmet az ember a mindennapi kommunikációs szituációkat jellemző hangokra. Egy korábbi vizsgálat már kimutatta, hogy a zene jótékonyan hat az agyra, ám a mostani tanulmány az első, amely azt sugallja, hogy ez a hatás hosszantartó – adta hírül a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató honlapja.

A tanulmány során a kutatók elektródákkal mérték a résztvevők agyi tevékenységét a különböző komplex hangokra adott válaszreakciók közben. A felnőtteket aszerint osztották csoportba, hogy gyermekként mennyi ideig tanultak zenét: a tapasztalattal egyáltalán nem rendelkezőktől, az egytől öt évig, illetve hattól tizenegy évig terjedő zenei oktatásban részesülőkig.  

Az eredmények szerint már azok a résztvevők is jobban szerepeltek a különböző teszthangsorok agyi feldolgozásában, akik gyermekként csupán néhány évig tanultak zenélni. Ezen felnőttek különösen jól szerepeltek a zajos környezetben való beszéd, illetve a zene meghallásához szükséges „fundamentális frekvencia” kiszűrésében. A szakember szerint a kutatással sikerült választ adni a szülőket foglalkoztató legfőbb kérdések egyikére, vagyis, hogy megéri-e a gyermeknek, ha csupán rövid ideig is, de zenélni tanul.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X