nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A zeneterápia jót tesz a kommunikációnak

A zeneterápia bizonyíthatóan segít a komoly fülműtéten átesett kisgyermekek kommunikációs rehabilitációjában – állítja egy friss kutatás.

nyest.hu | 2010. január 12.
|  

A zene: pihentet, megnyugtat, feltölt. Esetenként felpörget, mozgásba hoz, és felszabadít. Mindemellett pedig köztudottan a gyógyításban is hatékonyan segít. Izraeli kutatók most azt mutatták ki, hogy zeneterápia segítségével könnyebben rehabilitálható a cochleáris implantáción átesett gyermekek kommunikációja.

A cochleáris implantáció egy olyan műtéti eljárás, amit akkor alkalmaznak, ha a hallássérülés mértékéből adódóan már semmilyen hallókészülék nem segít. Az ilyen beavatkozáson átesett csöppségeknél akár 90 százalékos hallásjavulás is elérhető. A komoly operációt követően azonban a gyereknek hosszú időre van szüksége, amíg kommunikálni kezd.

Ezt a folyamatot gyorsítja meg a zeneterápia – számol be a newswise.com nevű portál. A kutatás vezetője, Dikla Kerem professzor azért döntött a zeneterápia vizsgálata mellett, mert véleménye szerint a „zene számos eleme megegyezik a kommunikáció elemeivel, így a muzsika mint a non-verbális kommunikáció egy fajtája hatékony a beszélni tanuló gyerekeknél.” Ezek a gyermekek – véli a szakember – általában nagy nyomás alatt vannak, hiszen egész környezetük önkéntelenül is sürgeti őket, hogy beszélni kezdjenek. A zeneterápia viszont megerősíti a nonverbális kommunikációs képességüket, és ezáltal csökkenti a rájuk nehezedő nyomást.

A kutató kísérletében 2-3 éves totyogósok kommunikációs fejlődését tanulmányozta: a 16 gyermek közül nyolcnak a rehabilitációját zeneterápiával egészítette ki (pl. ütős hangszerekkel való játék, éneklés, zenehallgatás), a csoport másik felét pedig zene nélkül, pusztán a hagyományos játékokkal gyógyította. Az eredmények világosan megmutatták, hogy a muzsikával „kezelt” csöppségek előbb kezdtek beszélni, és többet is kommunikáltak, mint a zenét nélkülözni kénytelen társaik.

Információ
X