nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Visegrad Poetesse – hat költőnő hat nyelven

A Visegrádi négyek egy-egy költőnője, valamint egy német és egy angol költőnő mutatkozik be pénteken és szombaton a 9. Europoetica Nemzetközi Költészeti Fesztivál keretében a Ráday Képesházban.

MTI | 2011. április 29.
|  

A hagyományos európai versfesztiválon idén a Visegrádi költőnők rendezvénye egy új versfordítói műhelyforma létrehozására tett kísérlet eredményeit mutatja be. A hat költőnő csütörtökig a balatonfüredi Fordítóházban egymás munkáját fordította, s az eredménnyel pénteken és szombaton áll a közönség elé – mondta el Orbán György, a fesztivál szervezője az MTI-nek.

Az esemény létrehozásában részt vett a magyar Lettre folyóirat, az ötletgazda pedig Szabó T. Anna költőnő, aki Katarína Kucbelová szlovák, Katerina Rudcenková cseh, Agnieszka Wolny-Hamkalo lengyel költőnő és a két meghívott: a német Nora Gomringer és az angol Clare Pollard társaságában fordította egymás alkotásait. A verseket az eredeti művekkel együtt hallhatja majd a közönség.

Kortárs magyar irodalmi műhelyek cím alatt a Károli Gáspár Református Egyetemhez köthető Újnautilus nevű portál három fős csapata vasárnap irodalomkritikai vitára hívja ki a Prae és a Litera.hu honlap csapatát. Hétfőn Városképrombolás címmel a város és a falu viszonyáról folytatnak majd párbeszédet.

Hétfőn bosnyák estet tartanak Lelkiismeret – szomszédság címen, amely a boszniai népirtásról emlékezik meg. A Közép-európai Egyetemen (CEU) tanuló bosnyák hallgató, Elmina Kulasic és az ott tanító szerb Nenad Dimitrijevic folytat kérdéseket felvető párbeszédet arról, hogy a szomszéd miért nem mozdul, ha a másik bajban van, miért van ez így. Szóba lehet hozni, beszélni kell erről közvetlenül – hangsúlyozta a szervező.

A párbeszéd alatt Velija Hasanbegovic bosnyák fotóművész képeit vetítik. A férfi, aki az 1992-es visegradi mészárlás túlélője – mert fiatal fiúként sikerült átúsznia a Drina folyó túlsó partjára, a szülei és a többiek odavesztek –, tavaly a visegradi tömegsír feltárása után járt a helyszínen és fotózott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X