nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmkd: @mederi: A magyar nyelv úgy ragozó mint az indogermán vagy a germán, merthát germán nyelv ...
  2021. 01. 23, 11:47  Ismerd meg önmagad!
 • mederi: A maga szónak néhány jelentés tartalma: egyedül, segítség nélkül, saját. Példa mondatokban...
  2021. 01. 22, 21:08  Ismerd meg önmagad!
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a sanghaji nyelvjárás

A kínai nyelv hivatalos, a pekingi dialektusra épülő változatának, a mandarinnak használata és a migráns lakosság arányának növekedése miatt egyre kevesebben beszélik a helyi nyelvjárást Sanghajban, melyet így a kihalás veszélye fenyegethet a következő évtizedekben.

MTI | 2014. február 15.
|  

A helyzet súlyosságára az elmúlt években több szervezet és jelentés is felhívta a figyelmet. Legutóbb a hétvégén a sanghaji statisztikai hivatal arról számolt be, hogy míg a sanghajiak csaknem 100 százaléka beszéli az országszerte használt köznyelvet, a mandarint, tízből mindössze nyolc lakos beszéli ma valamilyen szinten a sanghaji nyelvjárást, a 13 és 20 év közötti fiatalok pedig az átlagnál is jóval kevesebben és rosszabbul. Drasztikusan csökken azoknak az aránya is, akik öt percnél tovább képesek sanghaji nyelvjárásban beszélni és kérdésekre válaszolni.

A jelenség oka többrétű. A sanghaji gyerekek az iskolákban a hivatalos nyelvváltozatot használva tanulnak, a helyi nyelv választható tárgyként tanulható. A sanghaji nyelvjárás a sztenderd kínaival mindössze 40 százalékban egyezik, a kötelező angol nyelv mellett kevesen szánnak időt és energiát annak elsajátítására. A városban ráadásul egyre kevesebbszer hallani helyi nyelven beszélőket, mivel mind több munkás érkezik az ország más térségeiből. Gyakran maguk a tanárok sem városbeliek, tovább nehezítve ezzel a helyzetet. Amennyiben nem történik gyors változás, a nyelvjárás a következő két-három évtizedekben akár teljesen el is tűnhet - kongatták meg korábban a vészharangot kínai nyelvvédők.

Kínában 1985-től a pekingi dialektusra épülő mandarint, a sztenderd kínait kötelező használni az oktatásban a nyelvi egység megteremtését elősegítendő. A központ törekvése sikerrel is járt, az egységesítés kárát ugyanakkor a helyi dialektusok látják.

A sanghaji nyelvjárás védelmére annak óvodákban és általános iskolákban való kötelezővé tételét szorgalmazzák a nyelvészek, a város vezetése pedig televízió-, rádióprogramokkal, nyelvvédő klubok szervezésével igyekszik segíteni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X