nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • tol: @Libertate: Pamjav Horolma genetikus ősszehasonlitotta a manysi és a magyar apai ágakat en...
  2020. 08. 04, 23:50  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @Cypriánus: "A magyarokra rendkívül specifikus R1b : 18 %" Akkor az I= 24 - miért nem "ren...
  2020. 08. 04, 21:00  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @Cypriánus: Már írtam, árja-indoeurópai-szkíta-szarmata hatás - mindkettőnél.
  2020. 08. 04, 20:17  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Libertate: A komikban közel annyi az R1b, és több az R1a mint a magyar népességben. Akkor...
  2020. 08. 04, 20:02  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @Cypriánus: Minél közelebba szkíta területekhez! R1a Manysi 5% R1b Manysi 7% Velük pedig á...
  2020. 08. 04, 20:00  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
veszélyben a kantoni
Kong a vészharang

Egy nyelvet úgy is el lehet pusztítani, ha a beszélőit életben hagyjuk. A nyelvek elleni harcban a fő fegyverek a média és az iskola.

nyest.hu | 2015. május 8.
|  

Kínában számunkra elképzelhetetlenül sokan élnek, és az egyes nagyobb kínai nyelvek beszélőinek száma is jóval meghaladja a világon magyarul beszélők számát. Mégis időről időre megkongatják a vészharangot egy-egy kínai nyelv vagy nyelvjárás visszaszorulása miatt. A szakértők szerint már a 70-100 millió ember által beszélt kantoni is veszélyben van, írja a News 1130 kanadai lap.

Miért félnek egy ilyen hatalmas közösség által beszélt nyelv kihalásától? Jó okuk van rá. A kínai kormányzat ugyanis erőteljesen a sztenderd mandarin nyelv használatát támogatja. Például főműsoridőben csak ezen a nyelven lehet adásokat sugározni a televízióban, illetve az iskolákban 1985 óta a mandarin az oktatás nyelve. A kanadai lap értesülései szerint sok iskolában egyenesen megtiltják a gyerekeknek, hogy kantoni nyelven beszéljenek. A kantoni nyelv megmaradásáért 2010-ben tüntetéseket is szerveztek. Bár mostanában a reakciók nem ilyen hevesek, a szakemberek napirenden tartják a kérdést.

Zoe Lam, a vancouveri egyetem PhD hallgatója – maga is kantoni beszélő – arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a gyerekek kis korukban megtanulnak negatív képeket kapcsolni az anyanyelvükhöz, ez az egész életükre ki fog hatni. Azt fogják gondolni, hogy csak a falusi tahók beszélnek kantoniul. Ezzel szemben a mandarin nyelvet fogják például a jó állásokkal összekapcsolni.

Mára már mérséklődtek az indulatok – tüntetés a kantoniért 2010 nyarán
Mára már mérséklődtek az indulatok – tüntetés a kantoniért 2010 nyarán
(Forrás: Wikimedia Commons / Paul Wong / CC BY-SA 2.0)

Az egy nyelv vagy dialektus léte szempontjából kulcskérdés, hogy az adott ország kormánya és beszélői hogy tekintenek arra a nyelvre vagy nyelvjárásra. Hiszen a következő generáció csak akkor fogja továbbvinni a nyelvet, ha a gyerekek is beszélik azt.

Kínában az ország nyelvének egységesítése a médián és az iskolákon keresztül nagy léptékben folyik. A különböző nyelvek és nyelvjárások megőrzésére Kína adatbankokat hoz létre, miközben a mandarin nyelv beszélőinek száma folyamatosan nő. Ha ez így folytatódik, akkor még a mandarintól gyökeresen különböző kantoni nyelv, ami Hong Kongban és Makaón az oktatás hivatalos nyelve is, lassan kiszorulhat a sztenderd kínai mellől. Annak ellenére, hogy ma még több mint 70 millióan beszélik.

Forrás

Is the Cantonese language dying out?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X