nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Óvodások menthetik meg a sanghaji nyelvet

A sanghaji nyelvjárás kihalása valós veszélyt jelent, ha a jelenlegi trend folytatódik, a nyelvjárás a következő két-három évtizedben akár teljesen el is tűnhet.

MTI | 2013. május 24.
|  

A helyi nyelvjárás használatát szorgalmazza Sanghaj városa az óvodákban a dialektus kihalásának megakadályozására, egyes vélemények szerint ugyanakkor ennél többre lenne szükség. A helyi vezetés tervei szerint a kelet-kínai metropolisz állami fenntartású óvodáiban a jövőben kötelező jelleggel az országszerte használt sztenderd kínai (putonghua) mellett sanghaji nyelvjárást is tanítanának a gyerekeknek. A program kísérleti jelleggel már a következő tanévben elkezdődhet meghatározott számú intézményben, ezt követően városi szintre terjesztenék ki azt. A rendelkezésre azért van szükség, mert az oktatási intézmények a putonghuát használják, így lehetséges, hogy a mai általános- és középiskolások Az „a sztenderd kínaival mindössze 40 százalékban megegyező dialektus” kifejezést mi sem tudjuk értelmezni. (A szerk.) a sztenderd kínaival mindössze 40 százalékban megegyező dialektust már alig beszélik, s nem ritka, hogy a fiatalok nem értik meg egymás közt „sanghajiul” beszélő szüleiket, nagyszüleiket.

A sanghaji nyelvjárás kihalása valós veszélyt jelent, ha a jelenlegi trend folytatódik, a nyelvjárás a következő két-három évtizedben akár teljesen el is tűnhet – kongatta meg a vészharangot a sanghaji oktatási iroda. A putonghua 1985-ben kötelezővé tett használatával a központi vezetés a nyelvi egység megteremtését kívánta elérni, ami sikerrel is járt, annak kárát ugyanakkor a kisebb dialektusok – így a sanghaji – látják.

Az oktatás mellett a mindennapi életben is szükség lenne a dialektus használatára, s a sanghaji identitás erősítésére – vélik a nyelvvédők, akik 2011-ben tömörültek szervezetbe. A heti rendszerességgel összeülő csoport azt kívánja elérni, hogy az általános és középiskolák tantervében helyet kapjon a nyelvjárás, valamint hogy azt – az angol és a putonghua mellett – a városi tömegközlekedésben, az egyes megállók bemondásakor is használják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X