nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Védjék meg az Erasmust!

Több mint száz híres európai művész, író, közgazdász, filozófus, sportoló, egyetemi oktató – az EU valamennyi tagállamából, így Magyarországról is – nyílt levélben szólította fel az uniós tagállamok állam- és kormányfőit, hogy álljanak ki az Erasmus hallgatói csereprogram mellett – tájékoztatta az Európai Bizottság magyarországi képviselete pénteken az MTI-t.

MTI | 2012. november 10.
|  

Kifejtették, a nyílt levél aláírói – köztük Ónodi Eszter Jászai Mari-díjas színésznő, Szilágyi Áron olimpiai aranyérmes kardvívó, Pedro Almodóvar spanyol filmrendező, Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke és Christopher Pissarides Cipruson született brit Nobel-díjas közgazdász – arra hívják fel a figyelmet, hogy a programban biztosított hallgatói férőhelyek száma és az ösztöndíjak jelentősen csökkenhetnek az idei és a jövő évi uniós költségvetés kerete miatt. A program forráshiánya már az idén 90 millió euró, és félő, hogy a helyzet 2013-ban tovább romlik – közölték.

Kiemelték, az Erasmusnak köszönhetően az utóbbi 25 évben Európa-szerte csaknem hárommillió fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy külföldön tanuljon. Az utóbbi években a program külföldi vállalatoknál folytatott szakmai gyakorlatokat is támogatott – jegyezték meg.

Hangsúlyozták, egy teljes nemzedék tapasztalta meg, hogy mit jelent eltérő kulturális hátterű emberek között élni és tanulni. A levél aláírói arra figyelmeztetnek, hogy ha a 2012-es és a 2013-as költségvetésből nem jut elég forrás a hallgatóknak, több ezren eshetnek el olyan tapasztalatoktól, amelyek az egész életpályájukra hatással lehetnek.

Véleményük szerint a program jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok az európai fiataloknak a lehető legrosszabbkor jöttek. A válság kezdete óta a 15-24 éves fiatalok körében mintegy 50 százalékkal nőtt a munkanélküliség, ennek következtében ma minden ötödik – több mint ötmillió – európai fiatal állástalan.

A levélben kiemelték, Európának a válságban nagy hangsúlyt kell helyeznie arra, hogy befektessen az oktatásba és a képzésbe. Ezzel összefüggésben említi meg a levél a bizottság tervét, hogy a 2014-ben induló új Erasmus mindenkinek program révén még több európai fiatalnak biztosítaná a külföldi tanulás, illetve szakképzésben való részvétel lehetőségét.

Andrulla Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos üdvözölte a levél közzétételét. „A válság terheit elsősorban a fiatalok viselik. Szükségük van a segítségünkre, nem hagyhatjuk cserben őket” – idézték a közleményben a biztost.

Janusz Lewandowski költségvetési biztos októberben úgy nyilatkozott, több milliárd euró pótlólagos forrást kell találni az Erasmus európai oktatásfinanszírozási programra, mert az év vége előtt több projekt felhasználta az egész évre szánt forrás 95-100 százalékát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X