nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Uniós tárgyalástechnika-verseny hallgatóknak

„Rajtad múlik!” címmel olyan versenyt indítottak diákoknak, amelyen a résztvevőknek az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretéről folyó tárgyalásokat kell szimulálniuk.

MTI | 2012. március 11.
|  

A pénteki megnyitón Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára azt mondta, a verseny címének „szokatlanul komoly” a jelentéstartalma: arra utal, hogy „felelősek vagyunk azért a korért, amelyben élünk”, azért, hogy milyen lesz az a Magyarország, EU és világ, amely meghatározza a mindennapjainkat.

Az államtitkár üdvözölte, hogy a verseny révén a fiatalok nemcsak a tanórákon, hanem „életszagú” eseményeken is találkozhatnak a fontos uniós kérdésekkel. A program témája, az EU következő többéves pénzügyi kerete jelenleg az egyik legvitatottabb kérdés az unióban, és Magyarország – több más tagállamhoz hasonlóan – nem elégedett teljes mértékben az Európai Bizottság erről szóló tervezetével – mutatott rá.

Győri Enikő arról is beszélt, hogy a hatékony tárgyaláshoz sok készségre, képességre van szükség, ilyen a jó fellépés, a karakteresség, a rövid, világos és lényegre törő üzenetek közvetítése, továbbá az, hogy meg kell tudni hallgatni a másik felet is.

Szűcs Tamás, a bizottság magyarországi képviseletének vezetője a megnyitón kifejtette: fontos, hogy a versenyben résztvevő diákok megismerhetik az EU döntéshozatali rendszerét. Mint mondta, a költségvetésről folytatott tárgyalásokat „sajátos, hullámzó dinamika jellemzi”, és általában igen hosszúra is nyúlnak. A tárgyaló feleknek össze kell hangolniuk érdekeiket és kölcsönösen előnyös megoldásokat kell találniuk - fogalmazott. A most megnyitott verseny célja Szűcs Tamás szerint az, hogy hozzájáruljanak a demokratikus vitakultúra fejlődéséhez és a résztvevők bővíthessék uniós ismereteiket.

A Rajtad múlik! egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló európai uniós tárgyalási szimulációs verseny, amelynek célja, hogy az izzasztó tárgyalások hangulatát minél inkább átérezzék a játékosok. A Külügyminisztérium, a bizottság és az Európai Parlament (EP) által kezdeményezett, az EU által finanszírozott versenyben a hallgatók által alkotott csapatok egy-egy uniós tagállam tárgyalódelegációjának, majd az EP frakcióinak szerepét játsszák el. Feladatuk, hogy felmérjék saját országuk és frakciójuk, illetve a többi tagállam és képviselőcsoport érdekeit, majd a tárgyalási szimuláció alatt saját véleményüket képviselve próbálják meg előmozdítani a közös álláspont kialakítását.

A versenyben 100 hallgató próbálhatja ki magát uniós diplomataként. A megmérettetésre mindenki jelentkezhetett, aki elmúlt 18 éves, és 2012 tavaszán egyetemistának vagy főiskolásnak mondhatja magát.

A Rajtad múlik! szimuláció három szakaszból áll: először egy háromnapos szakmai program keretében uniós szakértők és a verseny szervezői készítik fel a játékosokat, majd egy nagyjából háromhetes időszakban online teszteket kell kitölteniük, hogy elsajátítsák a fortélyokat. Végül megkezdődik a négynapos tárgyalási szimulációs verseny, ahol az uniós szakértőkből álló zsűri és a sajtó nyilvánossága előtt összemérik képességeiket a játékosok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2012. március 11. 16:07

Ajánlott felkészülési anyag a II. vh. utáni államosítás, majd a 90-es évektől napjainkig történő magánosítás „pénzügyi kereteinek" tanulmányozása...

Információ
X